traže izmjenu zakona

Zadarski ravnatelji stali u obranu kolege iz škole u kojoj je učenici žigosano slovo 'U'

18.02.2019 u 12:59

Bionic
Reading

Udruga srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije uputila je očitovanje Ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak, vezano za događanja u Ekonomsko-birotehničkoj i trgovačkoj školi u Zadru, jer se ne slaže sa smjenom ravnatelja te škole Joze Dragića te traži hitnu izmjenu Zakona o prosvjetnoj inspekciji

'Ne možemo se oteti dojmu da je kolega Jozo Dragić proglašen krivim prije nego li mu se ta krivnja dokazala te da su javni pritisci uvelike utjecali na to. Cijela situacija poprima razmjere neozbiljnog i neodgovornog pristupa važnom problemu koji postaje marginalan u odnosu na panično traženje krivca. Stvoreno je ozračje javnog straha koje nije dobro ni za jednog dionika društva, a posebice ne za djecu odnosno učenike i paradoksalno je misliti da se učenike upravo time želi zaštiti', navode u očitovanju u kojem se na prvom mjestu ograđuju od nasilja.

'Prije svega, jasno i nedvosmisleno iskazujemo nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku i vrsti nasilja, a pogotovo vršnjačkog. Škola je mjesto u kojem su odgoj i obrazovanje na prvom mjestu i temeljni smisao našeg rada', napominju ravnatelji srednjih škola.

Ističu kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) još uvijek nije propisalo za koje se prekršaje izriče koja mjera, a Zakon o prosvjetnoj inspekciji nije ni funkcionalan niti transparentan, što ostavlja, kako navode, prostora za neke subjektivne procjene i neutralnom promatraču nudi dojam kako škole i MZO nisu ni u kakvoj sinergiji iako je to nužno i jedino moguće.

'Ovako ostaju brojna otvorena pitanja koja je najlakše zanemariti i rješenje pronaći u smjeni jednog ravnatelja, ovog puta Joze Dragića, a sljedeći put nekog drugog .... U konačnici nema pomaka ni pozitivnih rezultata', zaključuju. 

Stoga apeliraju na Ministarstvo da što hitnije izmijeni Zakon o prosvjetnoj inspekciji, ubrza donošenje Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama i olakša svima rad iz pozicije krovne institucije odgoja i obrazovanja, kako ne bi bili prepušteni sami sebi i u konačnici sankcionirani ili pak smijenjeni bez jasnih i transparentnih kriterija.

'Smatramo kako je reakcija na nemili događaj vršnjačkog sukoba koje se dogodilo u Ekonomsko – birotehničkoj školi Zadar tema o kojoj bi se dalo još puno raspravljati, ali je u ovom trenutku najbitnije uočiti propuste koji su učinjeni, a ne dopustiti da nespretne i nesmotrene izjave koje je ravnatelj Jozo Dragić izrekao bude temeljna vodilja u procesu smjene ravnatelja koji nakon više desetljeća predanog rada u školi sigurno nije zaslužio ovakav odlazak', navode.