MUKE OKO REFORME ŠKOLSTVA

Plenković brani Dijanu Vican kao nekad Barišića, ministrica Divjak malo zbunjena

06.07.2017 u 10:13

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u uvodnom dijelu sjednice Vlade na maratonski sastanak Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, rekavši da predsjednica PSP-a Dijana Vican uživa njegovu 'punu potporu i podršku u svemu što radi'. Netom prije toga, prilikom dolaska u Banske dvore, ministrica znanosti Blaženka Divjak novinarima je kazala da ne zna tko je autor spornog nacrta Akcijskog plana za provedbu navedene strategije

Od nacrta Akcijskog plana koji je u travnju, za mandata bivšeg ministra Pave Barišića, velebno predstavljen premijeru Plenkoviću na sjednici PSP-a u Vladi ogradili su se svi prisutni članovi Povjerenstva - osim Dijane Vican.

'Ne znam tko je autor nacrta Akcijskog plana, niti tko je radio na kojem dijelu Akcijskog plana, to nije poznato', rekla je jutros ministrica Blaženka Divjak, odgovarajući na novinarska pitanja. 'Mislim da ja nisam ta koja to treba istraživati, već postupati da se provede cjelovita kurikularna reforma, i da i za obrazovanje i znanost potrošimo sredstva iz EU fondova, to je moja zadaća', objasnila je.

Ministrica je ujedno potvrdila da će u Akcijski plan biti vraćeni dijelovi iz Strategije koji su izbačeni, a koji se tiču ranjivih skupina poput romske djece.

Plenković je pak izrazio očekivanje da PSP 'konsenzualno' donese konačnu verziju Akcijskog plana za provedbu navedene strategije do 8. rujna kako bi se omogućio nastavak rada na strategiji i odgovarajuće privlačenje sredstava iz EU fondova.

'Nastavlja se rad na Akcijskom planu, dakle nacrtu dokumenta koji bi trebao imati dvogodišnji karakter u smislu provedbe Strategije koju je Hrvatski sabor usvojio 2014. Vrlo precizno smo definirali zadaće svih članova tog Povjerenstva, koje je u pluralnom sastavu i pod predsjedanjem rektorice zadarskog sveučilišta Dijane Vican, koja uživa moju punu potporu i podršku u svemu što radi', napomenuo je Plenković, da ne bi bilo zabune.

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Očekuje da se najbolje rješenje o temama o kojima je u Hrvatskoj potrebno 'čvrsto i jasno suglasje' iznađe u maksimalnoj koordinaciji ministrice Blaženke Divjak, njegovog Ureda i PSP-a.

Više o toj temi i sjednici na kojoj je 'zakuhalo' oko Akcijskog plana možete pročitati ovdje.