KURIKULARNE SPLETKE

Spašavanje Dijane Vican foteljom će platiti Jadranka Buljan Culej?

05.07.2017 u 20:59

Bionic
Reading

Ostanak Dijane Vican za čelu Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, nakon evidentnih propusta i gubitka dragocjenog vremena u podizanju kurikularne reforme na noge, zasad se tumači kao ustupak premijera Andreja Plenkovića utjecajnim konzervativnim snagama u državi. Iako bi zahvala Dijani Vican na njezinu radu u PSP-u bila jedini logičan potez, to se pitanje na inače burnoj sjednici Povjerenstva pod presjedanjem premijera, koji je smirivao strasti, uopće nije postavilo. No Vican bi mogla odletjeti nakon što se poništi sporni natječaj za voditeljicu i članove Ekspertne radne skupine

Pravnici Ministarstva znanosti i obrazovanja dovršavaju reviziju prvog javnog natječaja za članove Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, a njihovo izvješće bit će poslano na uvid i samom Povjerenstvu, od kojega će se - ovisno o rezultatima - eventualno tražiti i očitovanje, doznaje tportal. Ukoliko se, kako se očekuje, potvrde brojni navodi o nepravilnostima u provedbi tog natječaja koji je u svibnju iznjedrio voditeljicu Jadranku Buljan Culej i sedmero članova ERS-a, odluku o novom natječaju donijet će, po službenoj dužnosti, ministrica Blaženka Divjak.

Organizacije civilnog društva okupljene u GOOD Inicijativi u srijedu su žestoko reagirale na činjenicu da Dijana Vican do daljnjeg ostaje na čelu PSP-a, unatoč tome što je već samim zaključkom o reviziji prijedloga Akcijskog plana za provedbu spomenute Strategije utvrđeno da je dosadašnji model izrade tog operativnog dokumenta, najblaže rečeno, podbacio. Podsjetimo, prijedlog Akcijskog plana, napravljen pod palicom Dijane Vican, uvelike odskače od Strategije koju je potvrdio Hrvatski sabor, što je ustavna stručnjakinja Sanja Barić ocijenila ustavnopravno nedopustivim.

De facto, prijedlog Akcijskog plana koji je u travnju javno, pod bljeskalicama fotoaparata, predstavljen Plenkoviću u Banskim dvorima, na jučerašnjem sastanku potpuno je odbačen.   

Upravo je revizija prijedloga Akcijskog plana, dokumenta koji Hrvatskoj nasušno treba jer će se temeljem njega povlačiti namjenska sredstva iz fondova EU-a te planirati sredstva iz državnog proračuna za njegovu provedbu, bila udarna tema sjednice u Vladi. Pitanje ostavke Dijane Vican nitko nije potegnuo, ali temeljem razgovora s jednim od aktera tog sastanka, koji je želio ostati anoniman, može se zaključiti da je njezin ostanak na čelu PSP-a trenutačna cijena za skoro micanje Jasminke Buljan Culej s mjesta voditeljice ERS-a.

  • +4
Sjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Izvor tportala kaže da ostavku u ovoj fazi nije realno očekivati iz dva razloga. Prvo, Vican trenutno ne snosi formalnu odgovornost ni za Akcijski plan, jer to nije zgotovljeni dokument, ni za natječaj za ERS, koji je još uvijek u zasebnom postupku revizije. Drugo, njezin prisilni odlazak mogao bi rezultirati prosvjedima i subverzijama konzervativaca koji bi dodatno zaoštrili sukobe u osjetljivoj fazi iznalaženja kompromisnog i donekle svima prihvatljivog Akcijskog plana. 

Od izvora bliskog ministrici Divjak tportal doznaje da je ona jako zadovoljna jučerašnjim dogovorom prema kojemu je apsolutno nužno poštivanje same Strategije i da se to više uopće ne smije dovoditi u pitanje. Ministarstvo očekuje da se Akcijski plan donese što prije, a najkasnije do 8. rujna.  

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

No da bi i Dijana Vican u konačnici mogla odletjeti iz PSP-a govori i to što je od ukupno sedmero članova Povjerenstva prisutnih na sjednici jedino ona glasovala za postojeći prijedlog Akcijskog plana. Ruku za taj dokument nije dignuo čak ni HDZ-ov Ivica Kostović, koji je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno optužio bivšeg voditelja kurikularne reforme Borisa Jokića da je djecu u školi htio podučavati tome da Bog ne postoji, dok ta ista djeca doma od roditelja čuju da Bog postoji. 

Ostalo je međutim nerazjašnjeno tko je uopće pisao odbačeni prijedlog Akcijskog plana, a u raspravi se moglo čuti da su dijelovi tog dokumenta pisani u samom Ministarstvu znanosti. Zaključeno je pak da će se članovi PSP-a podijeliti po skupinama prema sadržaju Strategije, revidirati primjedbe zainteresiranih dionika u sustavu koje su pristigle u posljednjoj fazi izrade te sve usklađivati sa samom Strategijom.

Što se tiče drugog javnog natječaja za nepopunjenih pet mjesta u ERS-u, čiji je rok za prijave istekao 7. lipnja, on do daljnjeg hibernira. U međuvremenu su se, zbog nepravilnosti u procesu izbora imenovanog člana Mirka Ruščića i ostavke članice Loretane Farkaš, upraznila još dva mjesta, za koja je već trebao biti raspisan i treći natječaj, ali se očigledno za rješavanje svega toga u paket aranžmanu čeka revizija prvog natječaja. S obzirom na sva otvorena pitanja i moguće komplikacije, izgleda da bi se, shodno očekivanim rezultatima revizije, mogli poništiti raspisani natječaji i po novoutvrđenim jedinstvenim kriterijima otvoriti potraga za novim, trećim po redu sastavom ERS-a.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se Boris Jokić u tom slučaju prijaviti na novi natječaj, kako je najavio početkom lipnja, kada se za njegov povratak na čelo kurikularne reforme založio HNS-ov Predrag Štromar, dva dana prije nego što je potpisao 'Platformu za suradnju HDZ-a i HNS-a u Vladi RH'.