KLJUČNA SJEDNICA psp-A

Ima li Divjak snage preusmjeriti kurikularnu reformu? U Vladu sazvani ključni akteri

04.07.2017 u 09:44

Bionic
Reading

Nakon mnoštva kontroverzi koje su obilježile rad Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije u mandatu bivšeg ministra Pave Barišića, prvenstveno zbog spornog imenovanja članova Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme, za danas je sazvana 14. sjednica tog tijela. Mjesto radnje su Banski dvori, što znači da bi se članovima PSP-a, uz ministricu Blaženku Divjak, mogao obratiti i premijer Andrej Plenković. Dnevni red je štur, sa samo dvije točke dnevnog reda, no već na današnjoj sjednici moglo bi se iskristalizirati ima li ministrica Divjak snage okrenuti kormilo i izvesti kurikularnu reformu iz HDZ-ova tjesnaca na otvoreno more

Posebno stručno povjerenstvo, koje je u svibnju odabralo aktualni krnji sastav ERS-a na čelu s Barišićevom savjetnicom Jasminkom Buljan Culej, dvaput je zasjedalo u Vladi - prvi put u siječnju, kada je Andrej Plenković potpisao rješenja o imenovanju 11 članova PSP-a i predsjedao konstituirajućim sastankom, a drugi put u travnju, kada je javnosti na 11. sjednici predočen prijedlog Akcijskog plana za provedbu Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije - također u nazočnosti premijera. 

U međuvremenu, zbog propusta u radu PSP-a i proceduralnih makinacija prilikom odabira voditeljice i sedmero članova ERS-a, iz Povjerenstva se demonstrativno povukao splitski profesor Josip Milat; utvrđeno je da je najmanje jedan od članova ERS-a imenovan mimo propisa, a bivši ministar znanosti i član PSP-a Vedran Mornar također je najavio ostavku u slučaju da se svi propusti ne isprave.

Raspisan je i javni natječaj za pet nepopunjenih mjesta u ERS-u, rok je istekao 7. lipnja, a članovi PSP-a još uvijek nisu obaviješteni o tome tko se uopće prijavio na natječaj. Osim toga, Milatovu ostavku nitko nije ni prihvatio ni odbacio, ali je njegovo mjesto u PSP-u de facto ostalo upražnjeno.

Prva točka dnevnog reda današnje sjednice je 'Plan završetka Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije', a druga točka je 'razno'. Vedran Mornar za tportal objašnjava o čemu bi se zapravo moglo raspravljati u prvom dijelu sjednice.

Sjednica Posebnog stručnog povjerenstva u Banskim dvorima 20. travnja Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Dobili smo naputak da pogledamo primjedbe zainteresiranih dionika u sustavu na prijedlog Akcijskog plana, međutim smatram da prvo moramo vidjeti što ćemo i kako ćemo dalje kao Povjerenstvo. Na predloženom dokumentu nemam namjeru raditi jer on predstavlja drastičnu promjenu Strategije, što bi, po mom mišljenju, trebao odobriti Hrvatski sabor', ističe Mornar za tportal, dodajući da prijedlog Akcijskog plana sadrži čak 66 posto izmjena u odnosu na originalni tekst Strategije.

'Dvije trećine izmjena napravljene su u odnosu na originalnu Strategiju i, po meni, novi Akcijski plan zapravo je potpuno nova Strategija', dijagnosticira Mornar, dodajući da je u ovom trenutku jedino rješenje - novi početak.

  • +59
Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Trebalo bi identificirati eventualno problematične svari u Strategiji, kojih doista nema puno, eventualno ih modificirati uz dobro utemeljena obrazloženja koja će se predočiti Hrvatskom saboru, a za ostalo jednostavno odrediti kada će se realizirati', upućuje Mornar. O sadržaju svih promjena moglo bi se govoriti satima, dodaje Mornar, napominjući da je veliku usporednu analizu Strategije i Akcijskog plana napravio portal Srednja.hr

U analizi novinarke Dore Kršul, naslovljenoj 'Vican u Akcijskom planu izbacila 129 mjera iz Strategije, isključena djeca romske nacionalne manjine i djeca s poteškoćama u razvoju', stoji, između ostalog, da je u Akcijskom planu izbačeno 11 ciljeva iz Strategije te dodano 12 novih koji nisu sadržani u Strategiji.

Mornaru je, primjerice, potpuno neprihvatljivo to da je u Akcijskom planu izostalo 10 mjera iz Strategije koje opisuju i kvalitetno razrađuju objektivno vrednovanje ishoda učenja od strane učenika. U svakom slučaju, Mornar planira iznijeti svoje nezadovoljstvo (ne)učinjenim na današnjoj sjednici.

'Mislim da premijer mora znati istinu o tome što se događalo u cijelom procesu, o svim nelogičnostima, od netransparentnog izbora sastava ERS-a, preko činjenice da nije baš uvjerljivo to da izabrana voditeljica zadovoljava uvjete koje smo mi postavili na sjednici Povjerenstva i koje smo zapisnički evidentirali, do toga da do samog glasovanja nismo imali prilike vidjeti ništa o predloženim kandidatima', najavio je Mornar.

Upitan što zapravo očekuje od današnje sjednice, kaže da očekuje da će se otvoreno razgovarati o svim anomalijama u radu Povjerenstva. 'Kao ishod toga, sve je moguće, ali premijer mi se čini razumnom osobom i nadam se da me neće demantirati', napominje Mornar. Konkretno, on smatra da treba ponoviti natječaj za ERS i da rad na Akcijskom planu, koji u sadašnjem obliku neće potpisati, treba krenuti ispočetka. Je li to, međutim, moguće uz sadašnju predsjednicu Povjerenstva, rektoricu Sveučilišta u Zadru Dijanu Vican?

'Sve se može kad se hoće. Nije nužno da se smijeni gospođa Vican, nužno je samo da ovo Povjerenstvo počne raditi na transparentan i konzistentan način, slijedeći Strategiju. Sad je sasvim druga situacija, imamo novu ministricu. Iako, očekivao sam da ćemo se mi prvo sastati kao Povjerenstvo i raspraviti sve nelogičnosti pa me iznenađuje što će to biti na sjednici u Vladi, na kojoj će biti i premijer', kazao je Mornar, potvrđujući da će, između ostalog, na sjednici zatražiti izmjenu Poslovnika kako bi zapisnici sa sjednica PSP-a ubuduće bili otvoreni za javnost.

Uz Dijanu Vican kao predsjednicu i Vedrana Mornara, preostali članovi PSP-a nakon ostavke Josipa Milata su Ivica Kostović, Miroslav Radman, Milena Žic Fuchs, Slobodan Uzelac, Drago Šubarić, Pero Lučin, Davor Romić i Vilmica Kapac.