OBRAZOVANJE KAO LOŠ VIC

'Dijana Vican djeluje antihrvatski i antidemokratski. Treba podnijeti ostavku!'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 05.07.2017 13:35
  • Objavljeno 05.07.2017 u 13:29
Prosvjed za kurikularnu reformu / Dijana Vican

Prosvjed za kurikularnu reformu / Dijana Vican

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić/ Goran Stanzl

Organizacije civilnog društva okupljene u GOOD inicijativu upozorile su u srijedu, nastavno na jučerašnju maratonsku sjednicu Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, da politička vlast opetovano dokazuje kako je obrazovanje u Hrvatskoj - loš vic. Nepojmljivo im je da predsjednica Povjerenstva Dijana Vican nije smijenjena, unatoč tomu što je, kako navode, neovlašteno osiromašila Akcijski plan provedbe Strategije reducirajući ga za čak 66 posto mjera orijentiranih na marginalizirane i ranjive skupine poput romske djece i djece s teškoćama u razvoju

'Vican je zadržala svoju poziciju iako je na višesatnom sastanku odbačen njezin prijedlog Akcijskog plana te je usvojena metoda izrade novog Akcijskog plana i unatoč tomu što su brojni članovi Povjerenstva uputili prigovor na netransparentnost rada Povjerenstva. U nekoj drugoj zemlji demokratskog predznaka, ovakva bi priča vodila samo jednom završetku - Dijana Vican više ne bi bila na poziciji predsjednice Povjerenstva', priopćila je GOOD inicijativa, dodajući da bi Vican trebala podnijeti ostavku zbog etičkih i profesionalnih razloga, a kada to već ne čini, ostavka bi joj trebala biti uručena.

Akcijski plan provedbe Strategije trebao je biti donesen prije tri godine, a GOOD Inicijativa je još u kolovozu 2016. godine kao jedan od predizbornih zahtjeva postavila prioritet donošenja ovog akcijskog plana čemu su sve političke stranke dale zeleno svjetlo. Također, rasprave o važnosti provedbe Strategije nije bilo jer se ona smatrala nacionalnim prioritetom koji se usvojen gotovo konsenzualno, podsjećaju iz Inicijative.

'Ovakav smjer donošenja odluka kojega odlikuje ‘trgovanje viškom nepotrebne robe’ opasan je i suprotan demokratskim promjenama, toliko potrebnima hrvatskom obrazovanju i društvu. Nejasno je za čije interese radi Vican i tko su oni koji joj ‘drže leđa’, jer ovakvo je djelovanje antihrvatsko i antidemokratsko. Postavlja se i pitanje kakvu ulogu igra ministrica Divjak i za čiji interes, s obzirom na nedostatak oštrije reakcije s njezine strane. Hoće li Divjak jednako mirno zaobići ovu situaciju, kao što je onu s Culej koja još uvijek obnaša ulogu voditeljice Ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu unatoč političkom imenovanju temeljem podobnosti?', pitaju se u GOOD Inicijativi

Zanima ih i hoće li nova metoda rada koju najavljuje ministrica Divjak nakon sastanka PSP-a donijeti Akcijski plan koji proizlazi iz Strategije i omogućuje promjene u obrazovnim politikama, te pozivaju premijera Plenkovića i ministricu Divjak da 'sad i odmah preuzmu odgovornost i zaustave daljnje nazadovanje, tako što će s političkih i drugih utjecajnih pozicija maknuti one koji hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu nanose nepopravljivu štetu kronično ga demoralizirajući i demobilizirajući za promjene'.

  • +59
  • +56

Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma'

Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Potrebno je u partnerstvu izraditi plan kvalitetne, dugoročne i demokratske obrazovne reforme kakvu već dugo trebaju hrvatski učenici, nastavnici i društvo. GOOD inicijativa poziva sve buduće članove Povjerenstva koji će, prema najavama ministrice Divjak, pratiti pojedina poglavlja Akcijskog plana, da se bore za demokratične promjene u obrazovnim politikama, za obrazovanje koje uključuje svu djecu, posebno vodi računa o najslabijima, a sve ostale učenike potiče na solidarnost i uključivost', poručuju iz Good Inicijative.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!