ZMAJLOVIĆ KRITIZIRA

'Ministarstvo uprave pretvara se u logistiku HDZ-a!'

07.12.2017 u 19:04

Bionic
Reading

Predsjednik skupštine Zagrebačke županije i saborski zastupnik SDP-a Mihael Zmajlović ocijenio je nezakonitim mišljenje Ministarstva uprave da nije bilo opravdanih razloga za odgodu 4. sjednice Županijske skupštine i da on kao njezin predsjednik nije postupio u skladu s Poslovnikom, te poručio kako se to ministarstvo "pretvara u logistiku HDZ-a"

Zmajlović je sjednicu Skupštine Zagrebačke županije, koja se trebala održati 29. studenoga, prije njezina početka odgodio s obrazloženjem da se produžava rok savjetovanja s javnošću o prijedlogu županijskog proračuna za 2018. godinu.  Županijski HDZ zatražio je od Ministarstva uprave mišljenje o tom postupku navodeći da nema razloga za odgodu. Ustvrdio je da Zmajlović time samo pokušava produžiti vlast strankama koalicije predvođene SDP-om i HSS-om, a da ta koalicija više nema većinu jer je HDZ okupio novu skupštinsku većinu koja preuzima vlast.

U današnjem priopćenju, Zmajlović ocjenjuje da je HDZ je toliko očajan da u pokušaju vrbovanja zastupnika i rušenja Skupštine Zagrebačke županije ne bira više niti sredstva.

"Mišljenje koje je potpisao ministar uprave Lovro Kuščević ne temelji se na zakonu i predstavlja najobičniji politički pamflet. Trebamo li se zapitati je li možda i sam premijer Plenković dirigira ovim procesima? Optužuje druge, a zapravo njegovi vode hibridne ratove", istaknuo je u priopćenju Zmajlović. Zanimljivim smatra da je Ministarstvo uprave promptno i u samo par dana reagiralo na zahtjev HDZ-a.

Zmajlović objašnjava zašto je po njemu mišljenje Ministarstva uprave sporno.

Kaže da, prije svega, Ministarstvo uprave nije nadležno procjenjivati opravdanost razloga za odgodu sjednice predstavničkog tijela, već nadzirati zakonitost njegova rada. Rad se odvija na sjednicama, a u konkretnom slučaju, ističe, sjednice nije niti bilo.

Nadalje, u postupku nadzora Ministarstvo uprave ne donosi mišljenje, već odluku kojom će rad predstavničkog tijela proglasiti nezakonitim. "Takva odluka podložna je preispitivanju i protiv nje može se pokrenuti upravni spor. Naprotiv, mišljenje nije obvezujuće i ne podliježe preispitivanju pa, iako nezakonito, može egzistirati i stvarati krivu sliku u javnosti. U tom smislu, u formi, donošenje mišljenja u postupku nadzora je nezakonito", tvrdi Zmajlović.

Zmajlović osporava i ocjenu Ministarstva da on u pogledu odgode sjednice nije postupio u skladu s Poslovnikom. Navedena odredba nalazi se u Poslovniku u poglavlju pod naslovom 'Tijek sjednice', ali u ovom slučaju sjednica nije niti započela, te je pozivanje na postupanje u tijeku sjednice promašeno i neosnovano, ističe Zmajlović.

  • +3
Mihael Zmajlović i Krešo Beljak Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

"Ovakvim amaterskim i nezakonitim mišljenjem Ministarstvo uprave narušava ugled koji se od središnjeg tijela državne uprave zahtijeva i s pravom očekuje, i pretvara se u logistiku HDZ-a u pokušaju nemoralnog prekrajanja volje birača iskazane na izborima", zaključuje u priopćenju Zmajlović.

Nakon lokalnih izbora ove godine, na vlast je došla koalicija HSS-a, SDP-a, HNS-a i Laburista, Mosta nezavisnih lista i dvojice nezavisnih vijećnika. 

HDZ Zagrebačke županije objavio je 29. studenoga, nakon što je odgođena sjednica Županijske skupštine, da je okupio novu skupštinsku većinu koja preuzima vlast u Županiji od koalicije predvođene SDP-om i HSS-om.  Novu većinu čini 26 od ukupno 51 vijećnika, a dolaze iz redova HDZ-a, "Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti", HSLS-a, HSU-a, nezavisnih vijećnika i HNS-a koji je dosad bio u koaliciji s SDP-om i HSS-om. Nova većina želi smijeniti dosadašnjeg predsjednika Skupštine SDP-ova Mihaela Zmajlovića, na čijem mjestu vide HDZ-ova Damira Mikuljana, a HSS-ova župana Stjepana Kožića pozvali su da im se pridruži kako bi zajedno vodili županiju. 

Nakon što je vijećnica HSS-a u Skupštini Zagrebačke županije Jasminka Mataušić napustila stranku i kao nezavisna stala uz HDZ, čime su SDP i HSS izgubili većinu, Krešo Beljak (HSS) i Mihael Zmajlović (SDP) optužili su 1. prosinca HDZ za političku trgovinu i najavili kaznene prijave.