PLAN GOSPODARENJA OTPADOM

Zmajlović: Ako premijer ne reagira, tražit ćemo opoziv Dobrovića

13.12.2016 u 10:32

Bionic
Reading

Saborski zastupnici su radni utorak započeli već tradicionalnim stankama. Zbog gospodarenja otpadom stanke su zatražili SDP i HDZ

Govoreći o Planu gospodarenja otpadom, Mihael Zmajlović kazao je da se zbog njega ugrožava povlačenje 6,8 milijardi eura iz Operativnog programa kohezije i konkurentnosti.

'Predstavljena su nam dva plana gospodarenja otpadom. S oba su svi nezadovoljni, od struke do lokalnih čelnika i gospodarstvenika. Samo u ovoj godini zaustavljeni su projekti izgradnje centara za gospodarenje otpadom vrijedni više od dvije milijarde kuna. To je gotovo dvostruko više od Pelješkog mosta koji se najavljuje kao spas za posrnulu građevinsku industriju. To je isto onoliko koliko porezna reforma uzima lokalnoj samoupravi. Dakle, uzimate milijarde kuna iz proračuna gradovima i uzimate im milijarde kroz zaustavljanje projekata koji se grade širom zemlje', kazao je Zmajlović.

Ovdje se više ne radi samo o plaćanju penala, dodaje.

'Hrvatska više ne može biti talac nesnalaženja jednog čovjeka. Rekao sam ministru Dobroviću kod preuzimanja resora da mu uvijek stojim na raspolaganju za savjet. I sad to nudim. Jer situacija je poprimila dramatične razmjere', kazao je Zmajlović.

Kritizirao je i HDZ. 'Što radi Dobrovićev koalicijski partner HDZ? Bježi od odgovornosti i buši ministra iz svoje Vlade preko medija. Gospodine Plenkoviću, gospođo Žalac, pozivam vas da prestanete sa spletkarenjem. Preuzmite odgovornost. Ovdje nije riječ o problemu jednog čovjeka ili jednog resora. Ovdje je riječ o problemu cijele Vlade, problemu cijele Hrvatske na koji nas ponovno upozorava Europska komisija', rekao je Zmajlović, upozorivši da će SDP tražiti opoziv Dobrovića ako Plenković ne reagira.

Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a istaknuo je da HDZ ima potpuno jasan stav o pitanju Plana gospodarenja otpadom i povlačenja sredstava.

'U pregovorima i ugovoru preuzeli smo određene obveze, između ostalog da ćemo do kraja 2018. zatvoriti sva otvorena odlagališta otpadom i graditi centre za gospodarenje otpadom. Kasnije je SDP-ova vlada utvrdila da je potrebno izgraditi 13 takvih centara. Ministar Dobrović i Ministarstvo zaštite okoliša napravili su Plan za gospodarenje otpadom na koji smo i mi u Klubu HDZ-a imali određene primjedbe i iznijeli smo ih u samoj raspravi, što je rezultiralo time da je Ministarstvo izmijenilo Plan gospodarenja otpadom i završila je javna rasprava. Očekujem da će Ministarstvo doraditi ovaj Plan i nastaviti s izgradnjom centara za gospodarenjem otpadom', rekao je Bačić.