digitalizacija

Ministarstvo uprave predstavilo sustav e-Pristojbe

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 25.06.2020 14:42
  • Objavljeno 25.06.2020 u 14:42
Goran Pauk, Ivan Malenica i Katica Prpić

Goran Pauk, Ivan Malenica i Katica Prpić

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ministarstvo uprave predstavilo je u četvrtak 50 milijuna kuna vrijedan sustav e-Pristojbe, integriran u sustav e-Građani koji bi trebao ubrzati birokratske procese, skratiti vrijeme čekanja stranaka i u konačnoj fazi poslati biljege u povijest

Sustav e-Pristojbe omogućava beskontaktno plaćanje na šalterima i online plaćanje putem dostupnih e-usluga te pojednostavljuje procese i poboljšava kvalitetu usluga u tijelima javne uprave, rekao je na predstavljanju projekta u Novinarskom domu ministar uprave Ivan Malenica.

Taj projekt predstavlja temelje za daljnji razvoj usluga digitalizirane javne uprave kroz sustav e-Građani. U ovom trenutku, ističe Malenica, omogućava plaćanje pristojbi i naknada u uredima 17 županijskih uprava, a daljnjim razvojem i u čitavoj javnoj i državnoj upravi.

Sustav e-Pristojbe hrvatskim će građanima omogućiti dostupan i transparentan pregled javnih usluga i cijena, te jednu uplatu za uslugu u konačnoj fazi gdje će biljezi otići u prošlost.

Građani će imati mogućnost odabira podnošenja zahtjeva elektroničkim putem ili na šalteru, te mogućnost odabira načina plaćanja i preuzimanja usluge, dodao je Malenica.

Usluga je zasad uvedena u 17 županija koje omogućavaju građanima plaćanje kreditnom i debitnom karticom na šalterima županijskih i matičnih uprava, istaknuo je ministar uprave, podsjetivši da su početkom godine županije dodatno ojačali, prepustivši im dvjesto upravnih poslova.

Time su, kazao je, građanima osigurali da mogu na jednom mjestu dobiti kompletnu uslugu a županijama da budu motor razvoja.

Sustavom e-Pristojbe dostupan pregled usluga u županijama

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je da sustav e-Pristojbi predstavlja javno dostupan pregled usluga u 17 županija, dok Dubrovačko-neretvanska, Sisačko-moslavačka, Zadarska i Zagrebačka imaju još određenih tehničkih usuglašavanja.

Rezultati istraživanja koje je iznio, pokazuju da u Hrvatskoj čak devet od deset ispitanika koristi beskontaktno plaćanje, dok je 85 posto ispitanika zadovoljno digitalizacijom. No, još uvijek 54 posto ispitanika želi vidjeti više inovacija i digitalnih usluga u javnoj upravi.

'Uzimajući u obzir nove okolnosti koja nam je nametnula pandemija koronavirusa, uvođenje ove usluge je logičan korak u digitalizaciji', zaključio je Pauk.

Projekt financira Europski socijalni fond, potpisan je 26. rujna 2018., a provodi se 37 mjeseci. Partneri su Fina, HZZ i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!