STOP NASILJU MEĐU DJECOM

Ministarstvo daje 3,5 milijuna kuna za prevenciju bullyinga

06.05.2015 u 17:28

Bionic
Reading

'Dislajkam mržnju na internetu', 'Dan ružičastih majica', poznatiji kao Pink Shirt Day i 'Stop nasilju u školama' samo su neki od brojnih programa i aktivnosti kojima je cilj prevencija nasilja među djecom i mladima, te njihova edukacija o nenasilnom rješavanju sukoba i prihvaćanju različitosti, koje će i ove godine s 3,5 milijuna kuna putem javnog natječaja financirati Ministarstvo socijalne politike i mladih

Na natječaj koji je raspisan u srijedu mogu se javiti udruge koje se bave prevencijom nasilja među djecom i mladima, a među prioritetnim područjima su i prevencija nasilja u partnerskim vezama među mladima, te prevencija elektroničkog nasilja kojem je zbog korištenja interneta, računala i drugih sredstava komuniciranja na daljinu svakodnevno izloženo sve više djece i mladih.

Uvjete natječaja i rok za prijavu koji traje do 29. svibnja objavilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih na svojoj web stranici. Istraživanju Poliklinike za zaštitu djece Zagreb, koje je obuhvatilo učenike od četvrtih do osmih razreda iz 25 škola u 13 hrvatskih gradova, pokazalo je da 27 posto djece svakodnevno doživljava neke oblike nasilja u školi, a 16 posto ih je gotovo svakodnevno nasilno prema svojim vršnjacima.


Zabrinjava podatak da se tek 22 posto onih koji su bili žrtve nasilja obrati odrasloj osobi za pomoć. Podaci govore kako više slučajeva međuvršnjačkog nasilja ima u višim razredima osnovnih škola. Stručnjaci upozoravaju kako je nasilje djelomično naučena komponenta, jer se djeca ne rađaju kao nasilnici. Ona gledaju ponašanje odraslih ljudi i primjenjuju ga.

Nedostatak pažnje i topline, svjedočenje nasilnom ponašanju u obitelji, te nedostatak brige roditelja pridonose agresivnom ponašanju kod djece i mladih. Fizička i verbalna agresija roditelja prema djetetu ili među roditeljima za posljedicu može imati to da će se dijete sa sličnim metodama koristiti i u kontaktu sa vršnjacima, pokazuju brojna istraživanja provedena među djecom i mladima.

Istraživanje koje je nedavno provedeno u Zadarskoj županiji pokazalo je da je kod dječaka izraženije fizičko, a kod djevojčica verbalno nasilje, te ono neizravno, putem društvenih mreža.

Od prošle godine u Hrvatskoj se obilježava i međunarodni Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day), program prevencije vršnjačkog nasilja. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi u kojoj su učenici na konstruktivan način zaštitili dječaka koji je trpio zlostavljanje zato što je bio posvećen pomaganju teško bolesnoj majci.

Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative i, kasnije, međunarodno prepoznate akcije. Dan ružičastih majica, poznat i kao anty-bulling day obilježava se zadnje srijede u veljači, a lani su noseći ružičastu majicu u njemu sudjelovale i brojne osobe iz političkog i javnog života u Hrvatskoj.

Vijeće Europe u ožujku 2013. godine pokrenulo je kampanju 'No Hate Speech Movement', kako bi podiglo svijest javnosti o rizicima i štetnosti govora mržnje na internetu. Ministarstvo socijalne politike i mladih poziv Vijeća Europe prihvatilo je početkom 2014. pokrenuvši akciju 'Dislajkam mržnju na internetu'.