SKANDALOZNO

Ministarstvo Blaženke Divjak više neće financirati učenicima put na matematičku olimpijadu

22.11.2018 u 13:59

Bionic
Reading

Pet godina zaredom hrvatski natjecatelji osvajaju zlato na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, a ekipno je Hrvatska ove godine osvojila drugo mjesto. Učenik matematičke gimnazije iz Zadra Noel Lakić ovog ljeta je u konkurenciji od 66 najboljih matematičara iz 11 zemalja osvojio zlatnu medalju na natjecanju u Poljskoj. No mogao bi biti i zadnji

Pripremu učenika i organizaciju puta na međunarodna matematička natjecanja, poput ovoga, tradicionalno radi Hrvatsko matematičko društvo (HMD), uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ove godine, službenom odlukom ministrice Blaženke Divjak, temeljem prijedloga Povjerenstva za provedbu natječaja, HMD je ostao bez financijske potpore za međunarodna natjecanja, piše Jutarnji list.

Ministarstvo obrazovanja jednom godišnje raspisuje natječaj kojim projektima udruga dodjeljuje sredstva, ove godine u ukupnom iznosu od oko 7,685 milijuna kuna. Na listi projekata koji su dobili potporu za ovu školsku godinu ukupno je 60 projekata različitih udruga s rasponom pojedinačnih sredstava u iznosu od 55 tisuća do oko 192 tisuće kuna.

U Hrvatskom matematičkom društvu kažu da odluka o nefinanciranju njihova projekta ugrožava godinama pomno građen sustav priprema i natjecanja matematičara koji su, kažu, na ponos cijeloj Hrvatskoj. Zbog toga su na odluku ministrice podnijeli prigovor.

U Ministarstvu su objasnili da je razlog za to što je HMD ostao bez financijske potpore za pripreme - nedostatak sredstava iz prihoda od igara na sreću, od kojih se financira natječaj.

'Na natječaj se prijavilo mnogo kvalitetnih projekata, međutim s obzirom na ograničena sredstva, bilo ih je nemoguće sve financirati. Ipak, do kraja godine očekuje se financiranje dodatnih projekata, ovisno o priljevu lutrijskih sredstava, te je projekt udruge koju spominjete u upitu zasigurno jedan od njih', odgovorili su iz Ministarstva Jutarnjem listu.