ivan malenica

Ministar pravosuđa smatra da je osječki sud trebao staviti 'soli na rep' Zoranu Mamiću prije nego je otišao u BiH

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 20.04.2021 20:02
  • Objavljeno 20.04.2021 u 20:02
Ivan Malenica

Ivan Malenica

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako smatra da je Županijski sud u Osijeku trebao izreći mjere opreza u slučaju Zorana Mamića, koji je nakon pravomoćne presude otišao u BiH i zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u toj državi

Upitan je li sud pogriješio što nije odmah izrekao mjere opreza Malenica je rekao da Zakon o kaznenom postupku daje mogućnost sudu da izrekne mjere opreza kad postoji opasnost od bijega.

'Je li u konkretnoj situaciji sud to trebao izreći, nakon što je presuda postala pravomoćna, ja smatram osobno da je trebao izreći', rekao je Malenica za HRT.

Dodao je kako je prvostupanjski sud mogao izreći mjeru opreza sve do izvršenja.

Što se Mamićeve molbe tiče, Malenica je rekao kako će sud izvršenja temeljem Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći utvrditi ispunjavanje kumulativno dva uvjeta - da se u RH ne može izvršiti presuda, odnosno da se socijalna rehabilitacija može bolje ostvariti u drugoj državi.

'To su dva uvjeta koji se moraju ispuniti da bi sud donio odluku o izvršavanju kazne u drugoj državi', rekao je Malenica.

Ministar je objasnio kako, ako se molba prihvati kao osnovana, ulaze u komunikaciju s ministarstvom pravde BiH i upućuju zamolnicu za izvršavanje kazne u toj zemlji, a ako ono prihvati zamolnicu, upućuje je nadležnom sudu koji određuje zatvorsku kaznu.

  • +17
  • +14

Zoran Mamić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Malenica je rekao kako je praksa da kazna bude identična onoj utvrđenoj u RH, ali da nadležni sud primjenjuje kazneno zakonodavstvo BiH.

U slučaju da sud ne prihvati Mamićevu molbu, ako se Mamić ne pojavi na ročištu pred sucem izvršenja, tada ide nalog za sprovođenje, i ako se ne može utvrditi je li u RH, raspisuje se međunarodna tjeralica, objasnio je ministar.

'I onda, kada se utvrdi gdje se nalazi, tada se može pokrenuti postupak izručenja Republici Hrvatskoj', dodao je Malenica.

Mamić je u molbi već rekao da kaznu zatvora neće izvršiti u RH, tako da je za pretpostaviti da se neće odazvati na taj poziv.

'Od tog trena se on smatra bjeguncem i tada se mogu koristiti ovi instrumenti, odnosno instituti, poput izručenja', rekao je.

'Svakako ćemo revidirati Zakon o kaznenom postupku'

Upitan o mogućnosti mijenjanja Zakona o kaznenom postupku u pogledu izricanja mjera opreza Malenica je rekao kako je ZKP jedan od dva najvažnija procesna zakona u RH te da se on ne mijenja dan za noć niti za pojedine osobe.

'Mi ćemo svakako revidirati Zakon o kaznenom postupku i svakako ćemo sa strukom, prvenstveno svim dionicima u pravosuđu, i sucima, i Državnim odvjetništvom, razmotriti sad ovu situaciju. Ako ona nije dovoljno jasna, ja svakako očekujem od njih da signaliziraju da se u tom dijelu promijeni i ZKP, ali smatram da je u sadašnjem zakonu postojala mogućnost da se izreče mjera opreza', zaključio je Malenica.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!