Josip Grubeša

Ministar pravosuđa BiH o Zoranu Mamiću: Mi brinemo o svojim državljanima, ne mislim da smo utočište

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 20.04.2021 19:42
  • Objavljeno 20.04.2021 u 19:35
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša komentirao je u Dnevniku N1 slučaj Zorana Mamića koji je otputovao u BiH i zatražio da ondje odsluži zatvorsku kaznu

Županijski sud u Zagrebu u ponedjeljak je primio molbu Zorana Mamića da zatvorsku kaznu odsluži u BiH. Tamošnji ministar pravosuđa Josip Grubeša za N1 je pojasnio koja je procedura ako molba dođe do njih:

“Molba mora biti kompletirana s pravomoćnom presudom. Ministarstvo pravde će je razmotriti i proslijediti nadležnim sudovima. U ovom slučaju nemamo diskrecijsko pravo, u ovakvom slučaju ministar nema nadležnost, mi samo možemo proslijediti dokumente. Sudovi se ne upuštaju u meritum stvari i ne mogu propisati veću kaznu od određene.”

Diskrecijsko pravo ministarstvo može koristiti samo u slučaju izručenja, potvrđuje: “Tako je. Ako će Mamić tu služiti kaznu, trebat će dati suglasnost i ministra pravosuđa Republike Hrvatske.”

Grubeša ističe da usklađivanje presude sa zakonima BiH ovisi o mnogim faktorima, no u praksi traje nekoliko mjeseci. Nije htio komentirati moguće rasplete:

“Bilo bi neozbiljno da kao ministar govorim o tome paušalno. Smatram da će sud činjenice uvažiti i donijeti presudu sukladno zakonima BiH.”

  • +17
  • +14

Zoran Mamić

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Na pitanje smatra li da se BiH percipira kao svojevrsno utočište, Grubeša je rekao: “Ne bih se složio s tim, nego bih to gledao kao da BiH vodi računa o svojim državljanima. I mi imamo nekoliko osoba u Hrvatskoj koje potražujemo i na isti način se Hrvatska odnosi prema njima.”

Kaže da se sporazum s Hrvatskom može unaprijediti: “Imali smo nekoliko pokušaja da se spomenuti sporazum unaprijedi i BiH stoji na raspolaganju da vidimo zajedničke interese da sporazum bude što kvalitetniji. Ako vidimo da postoji frustracija u javnosti oko pojedinih predmeta, treba voditi računa da te frustracije svedemo na minimum i treba tražiti modele da se obje strane slože.”

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!