izjava u rijeci

Plenković o slučaju Zorana Mamića: Županijski sud trebao mu je odrediti mjere opreza

20.04.2021 u 15:23

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković posjetio je Rijeku te je obišao gradilište Nove bolnice, brodogradilište 3. maj te gradilište državne ceste D403. Nakon toga dao je izjavu novinarima

Komentirao je slučaj Zorana Mamića. 'Ministarstvo pravosuđa bilo je vrlo jasno u svom priopćenju. Po meni je ovdje na zahtjev DORH-a nadležni prvostupanjski sud trebao izreći mjeru opreza. Ako naše pravosuđe smatra da ta mogućnost nije dovoljna, mislim da to treba signalizirati. Oni su ti koji u praksi mogu konstatirati koriste li se određene mogućnosti ili ne koriste. Po meni se ovakve situacije ne bi smjele dogoditi', kazao je Plenković.

Pitan treba li mijenjati sporazum s BiH, kazao je: 'Možemo mijenjati sporazum, ali mene više zanima praksa, koja nema veze s Vladom.'

Upitan ima li ministar zdravstva Vili Beroš i dalje njegovo povjerenje, kazao je da je na to već jučer odgovorio. Na pitanje koji to ministri više nemaju podršku njegova partnera Radimira Čačića, kazao je da tema rekonstrukcije ne postoji.

'Nikada nismo razgovarali o tome, Čačić nije premijer. Ili on sanja ili sam ja nešto prespavao', odgovorio je na pitanje je li s Čačićem razgovarao o rekonstrukciji Vlade. Međutim nije želio odgovoriti upitan čeka li nas rekonstrukcija nakon izbora.

Govorio je i o više kolona u Jasenovcu. 'Nemojte bucati. Epidemiološki okvir za organizaciju protokola, a organizator je Spomen-područje Jasenovac, postavio je vremenski okvir koji počinje u 9 sati i pojedina izaslanstva će u tom vremenskom razdoblju dolaziti na komemoraciju. Mi ćemo doći u 9, izaslanstvo Sabora u 10 i slijede ostale delegacije. Što se tiče zajedničkog polaganja cvijeća, nema glumljenja. Protokol predsjednika RH sada pokreće inicijativu da skupa polažemo vijenac u Jasenovcu. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede i nema mjesta za glumljenje. Ovo sad nema veze s narodima žrtava', kazao je Plenković.