osuđenik s odvjetnikom

RTL pronašao Damira Vrbanovića kojeg sud u Osijeku traži mjesec dana, objavljena povjerljiva izvješća PNUSKOK-a

20.04.2021 u 19:27

Bionic
Reading

Vrhovni sud reagirao je na sinoćnje gostovanje državnog tajnika Ministarstva pravosuđa Jure Martinovića na RTL-u. Tvrde da nisu mogli spriječiti Zorana Mamića u bijegu, a Martinoviću su poručili kako posao državnog tajnika nije tumačiti odluke sudbene vlasti.

U međuvremenu, ekskluzivno za RTL o cijelom slučaju govori i Damir Vrbanović kojeg osječki županijski sud ne može, kako kažu, naći već mjesec dana.

Upitan kako to da glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku kaže da se ne može doći do njega, Vrbanović kaže:

"Ja se jako čudim toj izjavi, moram priznati da sam bio zaprepašten sa spoznajom da nisam dostupan. Doista se jednom desilo da nisam preuzeo predmet iz jednog razloga što naprosto nisam bio u Zagrebu, ali drugi put kad je poslana ja sam preuzeo presudu i ja ju držim u svom posjedu i normalno svi rokovi teku", rekao je Vrbanović.

Na suđenju s braćom Mamić osječki županijski sud Vrbanovića je osudio, a Vrhovni sud pravomoćno potvrdio tri godine zatvora.

Što sad, upitan je Vrbanović: "Vrlo jednostavno, zato sam ovdje u uredu. Pripremamo ustavnu tužbu koja je obimna, vrlo cjelovita i koja će po meni otvoriti neke nove stranice u priči oko ovog postupka. Ja se i dalje osjećam potpuno nevin. Smatram da je ovaj predmet zapravo jedan presedan u povijesti hrvatskog pravosuđa. Zapravo sudovi sude specifično sportsko pravo bez jednog dubokog razumijevanja odnosa kluba i igrača. Zapravo ispalo je da im je svaka radnja između igrača i kluba sumnjiva. Na tome temelje tu presudu i ja sam uvjeren da će Ustavni sud uočiti čitan niz povreda ustavnih prava i da će predmet vratiti na sam početak, gdje mu je i mjesto", rekao je Vrbanović.

Na račun osječkog županijskog suda neprestano stižu nove optužbe. RTL je u posjedu povjerljivog izvješća PNUSKOKA-a koji je još 2011. utvrdio kako su osobe iz krim miljea kojima se i danas sudi u Osijeku - bili u kontaktima s osječkim sucima, pri čemu je utvrđeno 35 telefonskih kontakata. Policija je tijekom praćenja - napravila i shemu povezanosti između sudaca i osumnjičenika, nakon čega je i utvrđeno:

"...osobe imenovane u ovom zahtjevu na sve načine nastoje ostvariti utjecaj na pravosudna tijela u Osijeku, kako bi pravovremeno pribavili informaciju o planiranim postupanjima protiv njih, nakon čega bi uništili dokaze, te prema potencijalnim svjedocima i oštećenicima koristili prijetnju i silu..... u označenom razdoblju zabilježena telefonska komunikacija između pojedinih osoba s Županijskog i Općinskog suda u Osijeku...", izvješće je PNUSKOK-a.

Zbog svega ovoga, odvjetnik Damira Vrbanovića zatražio je premještaj s osječkog suda.

"Ovaj dokument i sve okolnosti koje su vezane za ovaj predmet duboko narušavaju temelje vladavine prava prije svega i da je ovo jedan veliki pravosudni problem, a bojim se da bi mogao postati i sigurnosni problem", rekao je Janjko Grlić, odvjetnik Damira Vrbanovića. Što će na kraju biti sa suđenjem u Osijeku - odlučit će Visoki kazneni sud.