PLAĆENI NERAD

'Ministar Medved u slučaju Vesne Nađ ipak je prekršio zakon'

14.03.2017 u 22:11

Bionic
Reading

Iako Vlada tvrdi da je Vesna Nađ, bivša zamjenica u Ministarstvu branitelja čiju su ostavku zahtijevali šatoraši iz Savske, premještena u Ministarstvo uprave 'sporazumno, nakon isteka prava šest plus šest', činjenica je da se Nađ zaposlila kod Mostova ministra Ivana Kovačića i prije isteka prava na povlasticu kojom dužnosnici nakon prestanka obnašanja dužnosti šest mjeseci primaju punu plaću, a još šest mjeseci pola dužnosničke plaće. Premijer Andrej Plenković upinje se da ovaj slučaj čim prije pomete pod tepih, jer je netko očigledno odgovoran za to što se iz državnog proračuna na bankovni račun Vesne Nađ slilo oko 130.000 kuna u ime jednogodišnje povlastice za nerad, iako je ona dio tog vremena ipak provela na radnom mjestu - prvo u Ministarstvu branitelja, a od početka ožujka u Ministarstvu uprave - te sama izračunala da je državni proračun oštećen za 30.000 kuna

Pranje ruku od ovog slučaja ne ide tako glatko, jer je moguće da su prekršena čak dva zakona. Ministar branitelja Tomo Medved večeras se očitovao dugačkim i detaljnim priopćenjem, pojašnjavajući proceduru i napominjući da je sve napravljeno u skladu sa zakonom. Nije, međutim, naveo zašto je Vesni Nađ uskratio radno mjesto u svom ministarstvu, ali je zato ukazao na jedan važan detalj: da je pravo na povlasticu ostvarila rješenjem Kadrovske komisije Vlade RH od 2. lipnja 2016. i da povlastica pokriva razdoblje od 24. ožujka 2016. do 23. ožujka 2017. godine.

Dokument: "Priopćenje ministra branitelja"

Priča je krenula od zapošljavanja dvije nove djelatnice u Ministarstvu uprave: nestranačke Višnje Tafre na mjesto glavne tajnice Ministarstva i Vesne Nađ na mjesto više upravne savjetnice. Taj slučaj doveo je HDZ i Most do točke usijanja, no naposljetku su svi glavni igrači spustili loptu, a SDP-ova Vesna Nađ našla se na brisanom prostoru, prozvana u medijima što je, čekajući na premještaj u državnoj službi, koristila povlasticu šest plus šest.

Dok je Višnja Tafra prethodno plivala na raznim funkcijama kod državnih dužnika iz raznorodnih političkih opcija, pa je tako bila zamjenica ministra obrane Ante Kotromanovića i glavna tajnica u mandatu ministra Davora Božinovića, dakle aktualnog predstojnika Ureda predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Vesna Nađ od 1998. do 2016. kontinuirano je radila u Ministarstvu branitelja.

SDP-ovci danas o ovom slučaju nerado progovaraju, jer je riječ o njihovoj stranačkoj kolegici koja je, na kraju krajeva, u konačnici zbrinuta. I više od toga - u međuvremenu je, ne svojom krivnjom, plaćena za nerad. 

S obzirom na to da je i sam, kao pobunjeni branitelj u Savskoj, zahtijevao njezinu smjenu u paketu sa smjenom bivšeg ministra Predraga Matića i njegova pomoćnika Bojana Glavaševića, aktualni ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nije ju htio primiti natrag u Ministarstvo i rasporediti, sukladno Zakonu o državnim službenicima, na neku drugu dužnost. Umjesto toga, kako je isplivalo u medije, Medved je za rukav vukao ministra uprave Ivana Kovačića, koji je naposljetku primio Vesnu Nađ, da bi zbog toga nastradao od ljutitog Josipa Đakića i potom kao uvrijeđena mlada zaprijetio ostavkom.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja tvrde da je sve obavljeno po zakonu i da je 'sukladno njezinoj stručnoj spremi te dogovoru čelnika' dvaju ministarstava ona prebačena na novo radno mjesto. Inače, razriješena je na sjednici Vlade u mandatu premijera Tihomira Oreškovića 23. ožujka 2016., a nakon toga predala je zahtjev za povratak u državnu službu. Budući da je Medved nije rasporedio, žalila se Odboru za državnu službu, a kako nije dobila odgovor, zbog šutnje uprave podnijela je tužbu Upravnom sudu.

Iz Odbora za državnu službu, neovisnog tijela nadležnog za odlučivanje o žalbama državnih službenika i kandidata za prijem u državnu službu, potvrdili su za tportal da su u povodu tužbe zbog šutnje uprave zaprimljene pred Upravnim sudom u Zagrebu, rješenjem od 25. siječnja 2017., naložili Ministarstvu branitelja da sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku donese rješenje po zahtjevu Vesne Nađ od 4. travnja 2016., u predmetu rasporeda.

Dakle, Vesna Nađ neposredno nakon razrješenja 23. ožujka zatražila je da je se rasporedi na novo radno mjesto sukladno zakonu, ali budući da tome nije udovoljeno i uz neizvjesnu budućnost, aktivirala je pravo na naknadu dužnosnika šest plus šest. Za svaku kunu koja je iz državnog proračuna u tom razdoblju otišla na njezin račun odgovoran je ministar Medved koji je nije htio rasporediti na odgovarajuće radno mjesto u Ministarstvu hrvatskih branitelja, iako je riječ o stručnjakinji koja je tom institucijom upravljala nakon što je iz Vlade premijera Tihomira Oreškovića izbačen Medvedov prethodnik Mijo Crnoja.

Premijer Plenković, međutim, neće učiniti ništa po tom 'efemernom' pitanju. Na novinarski upit hoće li zbog slučaja Vesne Nađ tražiti Medvedovu odgovornost, Plenković je u utorak odgovorio kako su to pitanja koja su ostala od prošle vlade te da ne vidi problem ako je sada postignut dogovor dvaju ministarstava o njezinu premještaju.

'Nisam ni znao da je gospođa Nađ, nakon što je bila zamjenica ministra, na šest plus šest, niti gdje radi. To nije tema kojom se bavi predsjednik Vlade. Ako su se, sukladno zakonu, dva ministarstva dogovorila o premještaju jedne državne službenice i ako je to sve u redu sa zakonom, to je za mene sasvim u redu', rekao je.

Ipak, to sve nije u redu sa zakonom. Ministar Medved nije htio rasporediti Vesnu Nađ iz političkih razloga, o čemu je SDP-ovka svjedočila u emisiji Pressing televizije N1. Lansirajući tu očigledno sposobnu djelatnicu što dalje od sebe, ne bi li sačuvao obraz među svojim braniteljima, Medved je, u najmanju ruku, prekršio Zakon o suzbijanju diskriminacije u dijelu koji zabranjuje diskriminaciju temeljem političkog uvjerenja i izražavanja. Taj Zakon primjenjuje se na postupanje svih državnih tijela, kao i fizičkih osoba, 'osobito u područjima rada i radnih uvjeta'.

Ministar Medved mogao je, recimo, rasporediti Vesnu Nađ unutar svog ministarstva i potom je zbog potreba posla jednostavno izmjestiti iz Zagreba. Umjesto toga, za nepoželjnu suradnicu tražio je radno mjesto po drugim institucijama izvršne vlasti, iako je, kako kaže Nađ, imao dva odgovarajuća radna mjesta za nju. Nema razloga da joj se ne vjeruje, jer je upravo ona prepustila kormilo Ministarstva branitelja Tomi Medvedu i ondje odrađivala posao dok ministru nije istekao rok od 45 dana da je rasporedi.

O ovom slučaju očitovao se za tportal Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH (SDLSN).

'Očito da je gospođa Nađ zatražila u zakonskom roku od 15 dana raspored na službeničko radno mjesto u tijelu u kojem je radila prije imenovanja na dužnost, a da je čelnik tijela u roku od 45 dana nije rasporedio na odgovarajuće službeničko radno mjesto. Zbog čega to nije učinio, nije nam poznato, ali je time prekršen zakon koji za svrhu ima povrat na radno mjesto osoba koje su iz reda službenika postale dužnosnici, a nisu ponovno imenovane odnosno postavljene na drugu dužnost', naveo je za tportal Siniša Kuhar, tajnik SDLSN-a.

Riječ je o Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji u članku 15. d propisuje da je čelnik tijela dužan u roku od 45 dana od dana podnošenja zahtjeva donijeti odluku o rasporedu, odnosno povratku na rad dužnosnika koji je prethodno bio zaposlen na neodređeno vrijeme u državnim tijelima, kao što je to bila Vesna Nađ.