uhićeni u kolovozu

Ministar Malenica otkrio dokad bi se svi BBB-ovci trebali vratiti u Hrvatsku

08.12.2023 u 20:03

Bionic
Reading

Ukinut je istražni zatvor za dio od 102 Bad Blue Boysa koji su uhićeni u kolovozu u Ateni zbog sudjelovanja u sukobu s navijačima grčkog AEK-a u kojem je poginuo jedan navijač atenskog kluba. Iz zatvora bi trebali izaći za nekoliko dana, nakon što se uplati jamčevina

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku kako vjeruje da bi do Božića svi hrvatski državljani trebali doći u Hrvatsku.

'Treba nam svima skupa strpljenje da pričekamo odluke grčkih sudova, ali, evo, nadamo se i vjerujemo u najbolje, da će oni za Božić biti kući', poručio je Malenica.

Za ukidanje istražnog zatvora za dio navijača rekao je da se radi o očekivanom ishodu i 'rezultatu svih napora koji su pokrenuti'.

'Mislim da je u ovom trenutku najbitnije da je to krenulo, da su krenula rješenja o prekidu istražnog zatvora. Apelirao bih i na strpljenje i kod samih navijača, ali isto tako i kod roditelja i kod prijatelja', rekao je Malenica.

'Vidjet ćemo sljedeći tjedan, ali mislim da sve ide u dobrom smjeru', dodao je.

'Vjerujem da će se to do kraja realizirati sa svim hrvatskim državljanima koji se nalaze u Grčkoj', rekao je ministar.

Na pitanje kad bi se navijači mogli vratiti u Hrvatsku rekao je da ne bi govorio o konkretnim danima, ali da bi to trebalo biti realizirano sljedeći tjedan.

Pripadnici BBB dolaze na sud u Grčkoj Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska država mora jamčiti za navijače, a Malenica je rekao da još nemaju informacije za što točno moraju jamčiti.

'Mi ćemo jamčiti za hrvatske državljane', rekao je.

'Kao država smo stali iza hrvatskih državljana te ćemo, kad dođu u Hrvatsku, provoditi sve mjere koje od nas grčki sud bude tražio', dodao je Malenica.

S druge strane, veleposlanik RH u Grčkoj Aleksandar Sunko, rekao je kako vjeruju da će nakon polaganja jamčevine barem jedna skupina od 30-ak hrvatskih državljana biti puštena.

Na pitanje hoće li navijačima biti omogućena policijska pratnja radi zaštite sigurnosti, Sunko je rekao kako još ne može priopćiti detalje, ali da postoji načelna odluka da se u tehničkom pitanju transfera također sudjeluje veleposlanstvo.

'A što se tiče sigurnosti, tu se uvelike oslanjamo na grčke vlasti i na njihovu sigurnosnu procjenu, rekao je Sunko. Kako HRT doznaje, uplate za jamčevinu na žiro račun za donacije dali su i neki hrvatski reprezentativci.

Također, hrvatski pravosudni organi zasad ipak neće preuzeti ovaj slučaj te, ako se suđenje nastavi u Grčkoj, navijači neće nužno morati dolaziti osobno u tu zemlju, već će moći imati odvjetnika koji će ih zastupati.

'Izrečen im je samo jedan uvjet. Ne smiju se vratiti u Grčku gledati nogometne, košarkaške ili odbojkaške utakmice. Uz to moraju platiti jamčevinu da ih puste iz zatvora', rekao je Athanasios Kaimenakis, odvjetnik većine uhićenih Bad Blue Boysa.

Grčki odvjetnik uvjeren je da će idućih dana iz zatvora biti pušteni i ostali navijači, ali pravna bitka, upozorava, nije završena.

'Jasno je da naši momci nisu imali noževe, ali i dalje se suočavamo s brojnim optužbama jer došli su ovamo, na Balkan, s namjerom da se potuku', rekao je Kaimenakis.

Bad Blue Boysi slobodu čekaju u 14 zatvora diljem Grčke. Kako će se vratiti u Hrvatsku, zasad nije poznato. Zna se jedino da bi na grčkim ulicama mogli biti meta AEK-ovih navijača.