nezapamćena tragedija

Ministar i šef policije otkrili detalje: Masakr je planirao i o njemu pisao na mrežama

21.12.2023 u 18:51

Bionic
Reading

Češki ministar unutarnjih poslova Vit Rakušan i ravnatelj policije Martin Vondrašek održali su konferenciju za novinare nakon masakra na Filozofskom fakultetu u Pragu

'Policija je u 12.20 sati dobila informaciju da je 24-godišnjak krenuo iz sela Hostoun prema Pragu, rekavši da si želi oduzeti život. U selu iz kojeg je otišao pronađen je mrtav muškarac, on je otac napadača', rekao je načelnik policije Martin Vondrášek.

Nekoliko sati kasnije muškarac je napravio pokolj u Pragu. Prema najnovijim informacijama češke policije, ubijeno je najmanje 15 osoba uključujući napadača. Policija kaže da je napadač student umjetničke akademije Karlova sveučilišta u Pragu.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan i ravnatelj policije Martin Vondrašek obraćaju se za medije nakon masakra u Pragu Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Policija je potvrdila i da je na društvenoj mreži pisao bilješke koje ukazuju da je planirao ubojstvo. Prema riječima šefa policije Martina Vondrášeka, 'ta je osoba bila inspirirana sličnim strašnim događajem u inozemstvu'.

'Češka nikada nije doživjela sličan čin. Tragedija je duboka i imat će mnoge druge posljedice', rekao je ministar, dodavši da će intervencija trajati još nekoliko sati i da zasad još nema naznaka da ovaj čin ima bilo kakve veze s međunarodnim terorizmom.

U zgradi su, dodao je češki ministar, još uvijek zabarikadirani ljudi.

Napadač je mrtav, ali još nije jasno kako je umro. Policija kaže da su bili prisiljeni pucati na njega, ali je moguće da je ubio sam sebe.

  • +6
Pucnjava u Pragu Izvor: Profimedia / Autor: Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

'Bili smo ovdje za nekoliko minuta. Bilo je jako brzo', nastavio je načelnik policije o brzini intervencije. Prema njegovim riječima, napadač je bio legalni posjednik oružja.