HDZ OPALIO PO VLADI

Milošević: Odakle ministri crpe svoj optimizam?!

02.08.2013 u 13:03

Bionic
Reading

HDZ-ov saborski zastupnik i koordinator stranačkog Odbora za gospodarstvo Domagoj Milošević ustvrdio je danas da nitko u Hrvatskoj, ni građani ni gospodarstvo, ne osjećaju nikakve pomake na bolje, zapitavši se odakle ministri u aktualnoj vladi crpe optimizam kada ih brojke o uspješnosti hrvatskog gospodarstva dematiraju.

Hrvatska će, kazao je na konferenciji za novinare, uz Grčku biti jedina zemlja koja već petu godinu neće ostvariti gospodarski rast.

'Industrijska je proizvodnja u proteklih godinu dana pala 1,5 posto, prerađivačka je industrija 'zaronila' 4,5 posto, izvoz je pao 4,5 posto, plaće su realno pale za 2,5 posto, a cijene su porasle 3,9 posto', podsjetio je Milošević. Kazao je da umjesto odgovara na pitanje zašto je to tako svakodnevno čuje tek samohvalu vladajućih o porastu izravnih investicija. To, kako je rekao, ne bi bilo loše kada se ne bi radilo isključivo o sanaciji gubitaka u Hrvatskoj i prodaji hrvatske imovine.

'U svim tim stranim ulaganjima nema otvaranja novih radnih mjesta', naglasio je dodavši kako se gospodarski rast može ostvariti samo kroz privatni sektor.

HDZ-ovska prozivka Vlade

'No, država mora znati kako pomoći, oživiti i privući strane ulagače te kako iskoristiti diplomaciju za gospodarsku diplomaciju', poručio je vladajućima Milošević. Zatražio i da se objavi postojeća studija o isplativosti monetizacije autocesta.

Njegova stranačka kolegica i zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić izvijestila je kako je u Odboru za regionalni razvoj EP bila rasprava o hrvatskim pripremama za korištenje europskih fondova te je ukazano na nedostatke u tom procesu. Zamjeraju nam, kazala je, nedostatak administrativnih kapaciteta za pripremu i provedbu projekata, nedovoljnu koordinaciju među ministarstvima te nedovoljno pripremljenih projekata kako bismo bili uspješni u korištenju EU fondova. Također, po njezinim tvrdnjama, primjedbe se odnose i na nedostatak partnerskih odnosa između zainteresiranih strana kao što su lokalna i regionalna samouprava, nevladine organizacije, poduzetnici i drugi. Uz to, procedure po kojima se provode projekti umjesto da se pojednosatavljuje dodatno se komplicira, rekla je.

Stoga će, kako je najavila, HDZ izdavati mjesečnik 'inforeg.hr' kako bi informirali javnost te potaknuli vladu da pokuša razumjeti što im poručuje Europska komisija.

Na zdravstveni sustav žestoko se obrušio predsjednik HDZ-ovog Odbora za zdravstvo Ante Ćorušić rekavši da je zdravstveni sustav u kolapsu te da se u listopadu više neće moći financirati.

'Od 15 glavnih suradnika aktualnog ministra zdravlja Rajka Ostojić pet je politologa! Ne znam koliko politolozi znaju o zdravstvenom sustavu, ali politološka funkcija nikad nije spriječila rasulo u sustavu', poručio je.
Ostojić je, po njegovom mišljenju, nakon debakla na lokalnim izborima postao 'ministar bez integriteta i bez važnije uloge čak ni u svojoj partiji'.