UMJETNA OPLODNJA

Milinovićev zakon odgovara samo Crkvi

01.06.2009 u 15:41

Bionic
Reading

Udruga roditelja Roda upozorila je da Vlada RH svojim Nacrtom prijedloga zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji krši Obiteljski zakon i Zakon o ravnopravnosti spolova. Prozvali su Vladu jer unatoč medicinskom napretku u posljednjih 30 godina donosi restriktivniji zakon od trenutno važećeg zakona iz 1978. godine. Udruga je pokrenula i peticiju protiv Milinovićevog zakona koji podilazi Katoličkoj crkvi

'Prema Vladinom prijedlogu, na postupke medicinski potpomognute oplodnje imaju pravo samo bračni parovi, što je prema Obiteljskom zakonu nezakonito, jer je izvanbračna zajednica izjednačena s bračnom, kao i prema Zakonu o ravnopravnosti spolova, jer je svaka diskriminacija temeljem bračnog ili obiteljskog statusa zabranjena. Po važećem zakonu, korisnici prava na medicinski potpomognutu oplodnju su i izvanbračni parovi', upozorili su iz udruge Roda.

Istaknuli su da su šokirani načinom na koji se Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi odnosi prema osobama s problemom neplodnosti, iako je riječ o gotovo 20 posto građana u fertilnoj dobi. Budući da je ministar Darko Milinović najavio kako će sporni zakon biti poslan u Sabor na usvajanje po hitnoj proceduri, Rode smatraju da vladajući žele osigurati izglasavanje zakona u tišini kako zainteresirani ne bi imali vremena za reakciju.

Uvrštavanjem ovog prijedloga na izlasavanje u Saboru krši se saborski Poslovnik, jer se po hitnom postupku zakoni mogu donositi samo kada to zahtijevaju interesi obrane, hitni opravdani državni razlozi i otklanjanje većih poremećaja u gospodarstvu.

Kad je Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u pitanju, Rode vladajućima zamjeraju što građanima žele nametnuti zakon koji je restriktivniji od starog i još uvijek važećeg zakona iz 1978. godine. Naime, prijedlog novog zakona smanjuje broj korisnika prava na MPO (jer to pravo više ne bi imali izvanbračni parovi) te smanjuje broj metoda postupaka potpomognute oplodnje (jer ne bi bilo dopušteno zamrzavanje zametaka).

Također im smeta što ministar Darko Milinović u izradu ovog Nacrta prijedloga zakona nije uključio osobe s problemom neplodnosti kojima je zakon namijenjen. Za takvo što nije bio niti zainteresiran, o čemu svjedoči ignoriranje molbe koju mu je još u siječnju 2009. uputila udruga Roda, među čijim članstvom se nalaze osobe s problemom neplodnosti. Ministar je, s druge strane, vodio računa da Katolička crkva bude uključena u donošenje ovog zakonskog prijedloga. Time se više puta javno pohvalio.

Milinovićevom timu Rode zamjeraju i jer je donaciju jajne ili sjemene stanice zakonski uvjetovao pravom tako začetog djeteta da kad navrši 18 godina sazna tko mu je biološki roditelj. Prema iskustvima drugih zemalja, upozoravaju, oduzimanjem prava na anonimnost kod donacije jajne i sjemene stanice višestruko se smanjuje broj donatora.

Zbog brojnih prigovora i općeg nezadovoljstva zakonskim rješenjem Rode su najavile kako će iskoristiti sva legalna i legitimna sredstva da Milinovićev konzervativni zakon nikada ne bude izglasan. Na svojim internetskim stranicama su pokrenule online peticiju za povlačenje zakona koji takav kakav jest nikome ne treba.

'Ministarstvo je ispred interesa građana kojima je zakon namijenjen stavilo svoje političke interese i interese jedne društvene skupine, u ovom slučaju Crkve, koja je prema riječima ministra, za razliku od pacijenata i korisnika zakona - pitana za mišljenje', poručili su nezadovoljni roditelji iz udruge Roda.