LIJEČENJE NEPLODNOSTI U SABORU

Milinović: Što s parovima koji su u nekoj sekti, pa im u braku brane seks?

27.04.2012 u 10:30

Bionic
Reading

Saborski odbor za zdravstvo i socijalnu skrb prihvatio je prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji i uputio ga zastupnicima Hrvatskog sabora u prvo čitanje. ‘Ovo je zakon ‘za’, a ne zakon ‘protiv’. Svjesni smo koliko je teška procedura za neplodne parove, pa je nužno pomoći im kroz zakon za liječenje neplodnosti’, rekao je u obranu zakonskog prijedloga ministar zdravlja Rajko Ostojić

Najviše kritika na zakonski prijedlog o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) dali su bivši HDZ-ovci Darko Milinović i Željko Reiner, ujedno i bivši ministri zdravstva, upozoravajući na brojne moralne dvojbe.

Zastupnik Milinović upitao je zašto liječenje neplodnosti ograničiti ženama koje su starije od 42 godine, tko onemogućava djetetu da živi pored oba roditelja ili kako utvrditi neplodnost žene jer je za to ‘potrebno imati dva bračna partnera različitog spola’.

Što ako dođu muškarac i žena koji zbog nekakvih svojih opredjeljenja nemaju seksualne odnose i žele ići na potpomognutu oplodnju? Mogu pripadati nekakvoj sekti koja im u braku priječi brani seksualni odnos. Možda je smiješno, ali je moguće’, upitao je Darko Milinović.

‘Zakon bi trebao nositi drugo ime i biti proširen na sve načine liječenja neplodnosti jer je MPO samo jedan način, doduše vrlo osporavan. Otvaraju se brojna pitanja, poput onoga što sa zamrznutim embrijem ako roditelji umru’, upozorio je zastupnik Željko Reiner.

Smatra i da je ministar Rajko Ostojić ‘napravio jednu od najuspješnijih ekumenskih akcija pomirivši sve moguće konfesije u suprotstavljanju zakonu, ali i različite udruge koje imaju niz primjedbi’.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić odgovorio im je da sve konkretne prijedloge i primjedbe pretvore u amandmane, rekavši da ‘ne dvoji da svi imaju isti cilj - pomoći onima kojima je liječenje potrebno’.

‘Omogućimo onima koji se liječe od neplodnosti suvremene metode liječenja poštujući šest načela - optimalnog liječenja, izbora, zdravlja žene i djeteta, pravednosti, dostupnosti i participacije nevladinih organizacija. Izdignite se iznad formalizma, poboljšajte zakon i razmišljajte o svima onima koji žele da se liječe i da se izliječe’, zaključio je ministar Rajko Ostojić.

Po neslužbenim podacima, najmanje 50.000 parova u Hrvatskoj liječi se od neplodnosti, pa je s Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb poručeno da bi, da se uspješno pomogne tim ljudima u liječenju, bilo rođeno 10.000 više djece od godišnjeg prosjeka. U Hrvatskoj se, naime, godišnje rodi oko 40.000 djece.

Prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji prošao je sa šest glasova ‘za’ i protivljenje četvero zastupnika te poslan saborskim zastupnicima u prvo čitanje.