prelomio je

Milanović odlučio: Izbori će se održati u srijedu 17. travnja. To će biti neradni dan

15.03.2024 u 11:55

Bionic
Reading

Nakon što je jučer raspušten Sabor, predsjednik Zoran Milanović objavio je datum održavanja izbora. Odluka je pala na srijedu 17. travnja

Izbori će se održati 17. travnja, odlučio je predsjednik Zoran Milanović.

'Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor. Prema Odluci o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor, izbori će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u srijedu 17. travnja 2024. godine, a izbori na biračkim mjestima u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u utorak 16. travnja i u srijedu 17. travnja 2024. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor stupa na snagu danas, 15. ožujka 2024. godine. Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, članak 5., stavak 3., dan provedbe izbora je neradni dan.

Predsjednik Republike Zoran Milanović donio je i Odluku o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske. Prema Odluci o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, izbori na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske održat će se u nedjelju 9. lipnja 2024. godine. Odluka o raspisivanju izbora za članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske stupa na snagu u utorak 9. travnja 2024. godine', stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

  • +20
Zoran Milanović, predsjednik RH Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac

Podsjetimo, nakon raspuštanja Sabora krenuli su i rokovi za izbore. Oni se, prema zakonu, moraju održati u roku od 60 dana nakon raspuštanja Sabora, s time da od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju do samih izbora mora proći najmanje 30 dana.

Prema toj računici, predsjedniku su na raspolaganju bile nedjelje 21. i 28. travnja te 5. i 12. svibnja. S obzirom na to da izbori moraju biti na neradni dan, teoretski je postojala i opcija da se oni održe 1. svibnja, na Praznik rada. No predsjednik se odlučio na drugačiji pristup i odredio da dan izbora bude 17. travnja.