BALDASAR PROGOVORIO

'Milanović mi nije rekao da sam ustaša, rekao mi je nešto puno gore'

15.05.2016 u 15:11

Bionic
Reading

Gost emisije Nedjeljom u dva bio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar. Govorio je o raspuštanju gradske organizacije SDP-a, Zoranu Milanoviću te optužbama na svoj račun da je popuštanjem desničarima u Splitu relativizirao fašizam

Govoreći o odluci Predsjedništva SDP-a, koju još mora potvrditi Glavni odbor stranke, Baldasar je je napomenuo da ona još nije formalizirana, ali najavio je planove.

'Ja sam očekivao ovakvu reakciju, pripremio sam se mentalno, vjerojatno ću osnovati svoju listu i ići dalje. Pozvat ću kolege da mi se pridruže. Ima sigurno 30-ak ljudi koji su mi se javili i rekli da se sigurno neće vratiti u SDP. Mi nismo nikad bili fokusirani na nacionalni nivo nego na Split. Zasad neću osnivati svoju stranku', kazao je Baldasar, dodavši da se sada osjeća slobodno i neopterećeno od optužbi stranačkih kolega da podržava ustaštvo.

'Neko vrijeme sam imao teret na leđima zbog lažnih optužbi kolega iz vrha stranke. Mi se godinama poznajemo. Postalo je neprihvatljivo da me optužuju da sam otišao udesno, da priznajem ustaštvo. Vidio sam da to ima određenu zakulisnu priču. Razmišljao sam da i sam izađem, ali očito da su me preduhitrili', rekao je Baldasar u emisiji Nedjeljom u dva.

Nije se držao vlastite najave da će dati mandat na raspolaganje ako Zlatko Komadina izgubi izbore u Splitu jer se, kako je rekao - 'nitko u stranci nije držao svojih obećanja, sve je otišlo u krivo i radi se bez ikakvih kriterija'.

Progovorio je i o svom odnosu s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. Kazao je da je prije imao dobar odnos sa šefom stranke Zoranom Milanovićem, vjerojatno mnogo bolji nego što je Milanović imao s većinom ljudi.

'Nismo se slagali oko svih stvari, ali nismo se svađali', rekao je Baldasar.

Međutim odnosi su zahladili još tijekom kampanje kad je izrazio svoje nezadovoljstvo. 'Nismo više imali direktnu komunikaciju, ali indirektna se nastavila', rekao je.

Baldasar je rekao da mu je Milanović na sjednici Glavnog odbora, prije unutarstranačkih izbora, osobno pristupio i uputio neke ružne riječi.

'Obratio mi se na jedan uvredljiv način. Nije mi rekao da sam ustaša, nešto puno gore. Naravno da sam mu odgovorio, onako po dalmatinski', rekao je Baldasar.

'Od 35 vijećnika u Splitu - SDP ima njih osam i odluke o novim spomenicima su prošle proceduru', kazao je Baldasar odgovarajući na pitanje o skretanju udesno.

Govoreći o polaganju vijenca na spomenik 9. bojnoj HOS-a 'Rafael Boban' kazao je kako je kako gradonačelnik morao predstavljati sve građane grada Splita te kako se tamo samo išao pokloniti braniteljima Hrvatske, a sve u svrhu pomirbe. Komentirao je da je možda u tom slučaju nastupio pomalo naivno.

Dodao je kako za njega nema dileme - ustaški pokret je zločinački. Nikad nije bio na Bleiburškom polju ali smatra da smo zbog podjela - 'na dobrom putu da upropastimo budućnost'. O Josipu Brozu Titu misli da je ostavio veliki trag i kako je ipak više pozitivac.

Baldasar smatra da se HDZ približava autokraciji, te da SDP i dalje stoji bolje po pitanju demokracije.

'Približavaju se autokraciji, neslobodi. Nema više demokracije, nema ujednačenih kriterija. Mislim da je gospodin Karamarko jedna teža kategorija. HDZ je iza SDP-a, SDP bar ima neke pokušaje demokracije', rekao je Baldasar.

Smatra da je afera Ane i Tomislava Karamarka i njihov odnos s Josipom Petrovićem - ozbiljna afera i institucije je moraju istražiti.

Također je kazao kako 'njegova afera' - davanje 25-godišnje koncesije na Turističku palaču u Splitu stranačkom sponzoru - nije afera, jer je natječaj bio transparentan, a DORH ga je provjerio. 'Ne radi se o pogodovanju jer je ponuda bila najbolja. Tko smo mi da branimo nekome da radi?' upitao je Baldasar. Dodao je kako će godišnje od toga Grad zaraditi sedam milijuna eura, a vratit će mu se objekt u koji je uloženo dva milijuna.

Kao direktor Kompasa, koji se uoči rata počeo raspadati, otišao je kao predstavnik u Italiju, međutim dao je otkaz i 1990. počeo raditi za jednu talijansku firmu. 'Optužbe da sam pobjegao zbog rata plasirao je SDP', kazao je.

Tijekom rata je dolazio u Split, a 1998. se vratio zbog nostalgije i kako bi djeca srednju školu pohađala u Splitu. Dodao je kako je iz Italije tijekom rata slao pomoć. Godine 1999. učlanjuje se u SDP. Uspješno je, kazao je povezao struje Marina Jurjevića i Ranka Ostojića i nekoliko godina nakon 'usprkos drugima' - postao gradonačelnik.