posjetili i kuću glazbe

[FOTO] Milanović i Orban na radnoj večeri razgovarali o bilateralnim odnosima

20.01.2023 u 21:57

Bionic
Reading

Predsjednik Zoran Milanović je u petak navečer na radnoj večeri u Budimpešti razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom o bilateralnim odnosima i aktualnim međunarodnim temama

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je u dvodnevnom službenom posjetu Mađarskoj, sastao se večeras u Budimpešti i s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom.

'Višestruko nagrađivanom Kućom glazbe proveo ih je ravnatelj András Batta, a zatim su na radnoj večeri razgovarali o bilateralnim odnosima i aktualnim međunarodnim temama', napisao je na Twitteru Zoltan Kovacs iz kabineta mađarskog premijera. Kuća glazbe, nova je kulturna znamenitost Budimpešte, a riječ je o muzeju posvećenom povijesti glazbe za čije je arhitektonsko rješenje zaslužan japanski arhitekt Sou Fujimoto.

Predsjednik Milanović u Mađarskoj boravi na poziv mađarske predsjednice Katalin Novák s kojom se sastao i razgovarao ranije tijekom dana. Sastankom s premijerom Orbánom predsjednik Milanović završio je prvi dan službenog posjeta Mađarskoj, a sutra će sudjelovati na svečanosti otvorenja manifestacije “Veszprem-Balaton – Europska prijestolnica kulture” u Vesprimu”, priopćeno je iz Ureda hrvatskog predsjednika.

Milanović je ranije u petak, nakon sastanka s mađarskom predsjednicom Katalin Novak, oštro kritizirao odnos Europske unije prema Mađarskoj i sankcije koje je Unija uvela Rusiji, pokazujući razumijevanje za politiku Budimpešte koja je u sukobu s EU-om oko vladavine prava i po ocjeni kritičara nedovoljno oštra prema ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Prije sastanka s Orbanom, Milanović se sastao i s predstavnicima Hrvata u Mađarskoj i pozvao ih da učine sve kako bi se dobri odnosi između dviju zemalja nastavili.

  • +4
Milanović na radnoj večeri s Orbanom Izvor: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Autor: Ana Marija Katić

"Dobri smo susjedi, ali razlikujemo se. Znamo gdje je granica, znamo i da smo zajedno u Europi, oni imaju svoje probleme, mi imamo svoje, ali kada je bilo komplicirano, ranih '90., oni su bili prijateljski nastrojeni. Treba to nastaviti i graditi“, poručio je predsjednik Milanović predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj. "Nesporazumi, ako su i postojali, bili su sitni u odnosu na ono što predstavlja prostor suradnje i prijateljstva", naglasio je, dodajući da danas nema nikakvih "bolno otvorenih pitanja".

Prema popisu stanovništva u Mađarskoj iz 2011. godine, u toj državi živi 26.774 osobe koje su se izjasnile kao Hrvati, no prema podacima Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj taj broj je znatno veći i govori kako u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata. Manjinska prava Hrvata u Mađarskoj ostvaruju se putem Hrvatske državne samouprave koja je legitimno političko i administrativno tijelo Hrvata u Mađarskoj. Savez Hrvata u Mađarskoj krovna je kulturna udruga s mrežom regionalnih društava.

Od 2014. sve manjinske zajednice u Mađarskoj imaju pravo na svog predstavnika u parlamentu, ali kao zastupnika bez prava glasa. Na parlamentarnim izborima 2022. za zastupnika hrvatske zajednice bez prava glasa izabran je Jozo Solga.

Hrvatski bi predsjednik u subotu, drugog dana posjeta Mađarskoj, trebao sudjelovati na svečanosti otvorenja manifestacije “Veszprem-Balaton - Europska prijestolnica kulture”. Mađarski grad Vesprim, jedan od najstarijih u toj zemlji, u subotu će službeno otvoriti godinu u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture, zajedno s rumunjskim Temišvarom i grčkim gradom Elefsinom.