bivši zapovjednik PZB-a

Visoki upravni sud presjekao: Brigadir Burčul, zbog kojega je Milanović najžešće napadao Banožića, ipak je zakonito umirovljen

20.01.2023 u 09:48

Bionic
Reading

Brigadir Elvis Burčul, nekadašnji zapovjednik Počasno-zaštitne bojne, zakonito je umirovljen i u tom postupku Ministarstvo obrane i ministar obrane nisu prekršili niti jednu zakonsku odredbu, piše u petak Jutarnji list

Tako je odlučio Visoki upravni sud u Zagrebu, koji je u tom slučaju presudu donio u studenome prošle godine. Presuda je pravomoćna i na nju Burčul nema pravo žalbe, navodi dnevnik.

Ova presuda mogla bi imati implikacije i na unutarnje političke odnose u državi. Predsjednik Zoran Milanović više od godinu dan traži da MORH poništi rješenje o Burčulovu umirovljenju i vrati ga na mjesto zapovjednika PZB-a, a dok se to ne dogodi, odbija bilo kakve razgovore o imenovanjima na veleposlaničke i druge pozicije na koja mora dati svoj supotpis.

Tako je cijeli državni sustav već više od godinu dana talac slučaja Burčul. Nakon ove presude Milanović više nema argumenata da povratkom Burčula u vojni sustav ucjenjuje Vladu i blokira imenovanja u vojnom i diplomatskom sustavu.

Odlukom ministra obrane Marija Banožića brigadir Elvis Burčul umirovljen je s pravom na otpremninu 19. listopada 2021. Nekoliko dana ranije predsjednik Milanović je na prijedlog načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja produžio Burčulu mandat zapovjednika PZBa do 31. prosinca te godine, ali bez suglasnosti ministra obrane što je protivno Zakonu o obrani. To umirovljenje začetak je sukoba predsjednika Republike s ministrom obrane koji traje do danas i sve je brutalniji.

  • +15
Ilustrativna galerija / Zoran Milanović na promociji na Vojnom učilištu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Iako Milanović javno više od godinu dana traži da se umirovljenje poništi i Burčula vrati na posao, ovome to uopće nije bio plan. Nakon što je dobio rješenje o umirovljenju, Burčul je odmah podnio zahtjev za mirovinom te je uzeo otpremninu. Ona, prema našim informacijama, iznosi između 6600 i 9300 eura.

Istovremeno Burčul Upravnom sudu u Zagrebu podnosi tužbu kojom traži poništenje rješenja o prestanku službe. Kao glavni argument u tužbi navedeno je kako nije bio na listi za izdvajanje te da je njegovo imenovanje potpisao predsjednik RH. No, Burčul u tužbi ne navodi da uz poništenje rješenja o prestanku službe sud donese i odluku da ga vrate na posao.

Dakle, Burčul uopće nije želio natrag na čelo Počasno-zaštitne bojne i u Oružane snage, što više od godinu dana traži Milanović. Da je eventualno dobio tužbu, Burčul bi imao moralnu satisfakciju da je protuzakonito umirovljen i temelj za građansku parnicu protiv MORH-a kojom bi mogao tražiti financijsku odštetu, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.