sindikati

Mihalinec: Pregovori o osnovici ne rješavaju pitanje zaostajanja plaća u školstvu

28.10.2019 u 11:36

Bionic
Reading

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ponovio je u ponedjeljak uoči pregovora o osnovici plaća javnih i državnih službenika u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava da ti pregovori ne rješavaju pitanje zaostajanja plaća u školstvu

'Postavit ćemo pitanje o zaostajanju plaća u osnovnom i srednjem školstvu, to su naši zahtjevi u štrajku. Pregovori o osnovici ne rješavaju naše zaostajanje', rekao je Mihalinec.

MIhalinec je, odgovarajući na izjavu premijera Andreja Plenkovića kako neće sjesti s nekim tko ga naziva "borgovcem" i tko ima veću plaću od njega, odgovorio da se izrazio figurativno.

'Nisam rekao da je premijer 'borgovac' nego da želi formirati novu grupu 'borg', očito aludirajući da će se ogromna sredstva uložiti u strane konzultante za nešto što je već u Hrvatskoj gotovo riješeno i nema velike mudrosti da se riješi. To je bilo samo figurativno', kazao je.

Što se tiče njegove plaće, Mihalinec kaže kako su plaće u sindikatu prema odluci Središnjeg odbora iste od 2003. godine, tada u rangu državnog tajnika u Ministarstvu, a danas je njegova plaća niža od pomoćnika u Ministarstvu. Plaće u školstvu su javne za članove sindikata i oni svake godine u izvješću Nadzornog odbora dobiju informacije o iznosu plaća i o svakom trošku sindikata, kazao je Mihalinec.

Ribić: Javni službenici zaslužuju dobiti koliko je dobio Uljanik

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je kako zaposleni u javnim službama zaslužuju dobiti onoliko koliko je dobio Uljanik.

'Prošle godine su ova država i porezni obveznici dali 4 milijarde kuna za Uljanik. Ja otvaram pitanje na ovoj pregovaračkoj sesiji - zar 250.000 ljudi nije vrijedno isto toliko koliko vrijedi jedno poduzeće kao Uljanik, i to barem jednom u posljednjih 10 godina. Da jednom godišnje dobijemo onoliko koliko je dobio Uljanik', rekao je Ribić.

Predstavnici zdravstvenih sindikata Anica Prašnjak i Stjepan Toopolnjak istaknuli su kako su njihovi zahtjevi veći od 6,12 posto i iznose 18 posto, koliko je rasla plaća u privatnom sektoru.

'Očekujem da čujemo ponudu je li to stvarno 6,12 posto i što je to u odnosu na naše zahtjeve - rast za 18 posto ali i božićnica, regres,dar za djecu i ostala materijalna prava', kazala je Prašnjak iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

'Nećemo tražiti koeficijente jer u pregovorima za temeljni kolektivni ugovor nemamo ingerencije da tražimo koeficijente, ali tražimo ostala materijalna prava - naknade, dar za djecu i božićnica', rekao je Topolnjak, čelnik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.