PREGOVORI SIINDIKATA I VLADE

Divjak: Do tri dana štrajka moglo se nadoknaditi u školskom kalendaru, ali sad... Moguće je produljenje školske godine

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 28.10.2019 10:51
  • Objavljeno 28.10.2019 u 08:59
Blaženka Divjak

Blaženka Divjak

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Sindikalni predstavnici u ponedjeljak ujutro su stigli na pregovore u Ministarstvo rada, ali ne oko većih koeficijenata, već oko više osnovice plaća. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručila je da do razgovora o povećanju koeficijenata treba doći čim prije. 'Moramo pokazati poštovanje prema učiteljima, nastavnicima, profesorima', rekla je Divjak jutros u Ministarstvu rada

O HNS-ovoj prijetnji da neće podržati proračun ukoliko isti ne donese rješenja za plaće ministrica kaže: 'Neću ulaziti u stranačke osnove, to nije pozicija s koje ja govorim. Ja govorim s pozicije sustava'.

>>> U utorak štrajkaju škole u Zagrebu: Dvije zagrebačke škole već plasirale obavijest

brazovanja. Provođenje strategije na temi obrazovanja mora obuhvaćati sve propisane mjere. Jedna od njih kaže da se plaće u prosvjeti trebaju uskladiti s prosječnim plaćama za visokoobrazovani kadar u javnom sektoru. Rast osnovice je evidentan, ali ova mjera govori o usklađivanju plaća u prosvjeti, to doslovno znači usklađivanje koeficijenata', rekla je Divak i dodala kako će se 'u sljedećih nekoliko dana dogoditi i razgovor o koeficijentima', prenosi N1.

  • +21
  • +18

Štrajk učitelja i profesora u osnovnim i srednjim školama

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Po pitanju nadoknade dana u štrajku, najavila je da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja o nadoknadi 'poslati naputak školama'.

'Moramo vidjeti koliko je to dana. Do tri dana moglo se uklopiti u školski kalendar, ali sad ulazimo u četvrti krug, sad se pojavljuje četvrti dan i dat ćemo nekoliko alternativnih prijedloga, ali na koncu, to ovisi i o tome koji je školski kalendar škola izbrala'.

Može li to produžiti školsku godinu? "To je jedan od načina", rekla je Divjak. "Drugi način je da se iskoriste rezervni dani koji su u školskoj godini", dodala je.

I policajci inzistiraju na povećanju koeficijenata

Prvi među sindikalistima koji je došao na pregovore bio je Dubravko Jagić iz Sindikata policije Hrvatske. On smatra da je povećanje osnovice od 6,12 posto dobra startna pozicija, ali i dodaje: 'Uz to, ono na čemu inzistiramo je povećanje koeficijenta jer su policajci i policajke najpotplaćeniji među javnim službama'.

Očekuje da će se i o tome razgovarati. 'Sve su opcije na stolu, ali ne možemo ništa prejudicirati jer je danas prvi dan pregovora što se tiče državnih službi., kazao je Jagić, prenosi N1.

Dubravko Jagić

Dubravko Jagić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša kaže kako je njegov princip da čekaju pregovore i da Vlada predlaže pa će zatim tijela sindikata odlučiti hoće li to prihvatiti ili ne. Za povećanje osnovice kaže da je svako povećanje dobro, ali da tu više nema pregovora i da ponovno sindikalna tijela moraju odlučiti hoće li to prihvatiti.

'Osnovica, božićnica i regres su tri jedinstvene stvari za javne i državne službe pa ne vidim razlog da i dalje ne bude tako', odgovorio je na pitanje je li mu prihvatljivo da svima osnovica raste jednako.

'Očekivanja od sastanka su nikakva'

Sindikati očekuju da Vlada konačno na stol stavi konkretne prijedloge, poručila je u nedjelju glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan. Sindikat policije također traži povećanje koeficijenta.

Očekivanja od sastanka su nikakva, kazala je Tuškan jučer razgovoru za RTL. Dodaje da nisu dobili nikakav poziv što se tiče koeficijenata pa će tek vidjeti kako će situacija teći.

'Tražimo da nas se pozove na sastanak na kojem će Vlada dati konkretna rješenja. Naši su zahtjevi jasni, isti su od početka, ne mijenjamo mišljenja, a Vlada je ta koja bi trebala dati svoje stavove i ponude', naglasila je Ana Tuškan.

  • +6
  • +3

Štrajk nenastavnog osoblja na fakultetima

Izvor: Pixsell / Autor: Milan Sabic/PIXSELL

"Očekujemo da se i premijer uključi jer je uključen od samog početka. Mi smo zahtjeve za izmjenom koeficijenata dali još 2018. godine. Vlada nas je preusmjerila mjerodavnom ministarstvu, koje je bilo suglasno s našim zahtjevima, a prezentirali smo ih i samom premijeru. Jasno je što se traži i dosta nam je toga da smo prvi po važnosti na papiru, a u stvarnosti smo zadnji", istaknula je Tuškan, podsjetivši da su prema strategiji usvojenoj u Saboru plaće do 2018. trebale biti izjednačene s prosječnom plaćom zaposlenika u javnim službama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!