PUSIĆ ODGOVARA ERJAVCU

Mi poštujemo memorandum, Slovenija nije tražila zastoj

22.01.2014 u 19:28

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić odgovorila je na optužbe slovenskog kolege Karla Erjavca da Hrvatska ne poštuje memorandum iz Mokrica o zaustavljanju postupaka vezanih za Ljubljansku banku. Na to ga je potaknula jučerašnja presuda Općinskog suda u Zagrebu prema kojoj slovenska banka mora platiti odštetu hrvatskim bankama

Ministrica Vesna Pusić kaže da po 17-ti put objašnjava da Hrvatska u potpunosti poštuje potpisani memorandum iz Mokrica. Tvrdi da do očekivanog zastoja u suđenju nije došlo jer Slovenija, za razliku od Hrvatske, nije zatražila taj zastoj.

'Po hrvatskim zakonima, kao što je poznato i bilo je poznato unaprijed, moguće je taj zastoj odrediti na godinu dana, a kasnije pristankom obiju strana, još na godinu dana. Dakle, nakon više od 20 godina što taj problem postoji na dnevnom redu, imamo još dvije godine vremena i prostora da se taj problem riješi. Hrvatska strana je dala niz prijedloga na koji način bi se taj problem mogao riješiti i otvoreni smo i dalje za neke alternativne prijedloge', kaže Pusić i naglašava da je hrvatska strana spremna i na međunarodnu arbitražu.


'Hrvatska je ispoštovala i dalje će poštovati sve četiri točke vezane za Memorandum', izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova.

Rekla je i da odnosi s BiH zbog namjere gradnje Pelješkog mosta neće biti poremećeni: 'To je pitanje povezivanja hrvatskog i EU teritorija, i tiče se funkcioniranja svih pravila Schengena. Europska komisija je izabrala stručnu agenciju koja je napravila analizu svih modela povezivanja hrvatskog teritorija uzimajući u obzir sve kriterije. Već smo prošlo proljeće znali u kojem pravcu ide ta studija isplativosti i sad je to potvrđeno.'

Ipak, Pusić naglašava da nije sve gotovo i da se s mostom tek trebamo kandidirati za financiranje iz EU fondova. 'To je posao na kojem trebamo još raditi i konzultirati se s kolegama s BiH', rekla je potpredsjednica Vlade.

'Pelješki most će povećati prometnu povezanost u cijeloj regiji. Za Hrvatsku je to neobično važno, a mislim i za BiH te sve njezine državljane… Jednog dana kad BiH bude članicom Europske unije, onda će to biti još jedan komunikacijski pravac i mogućnost u regiji', rekla je Pusić.