BEZ ČUĐENJA

Meteorologinja o snijegu u Švicarskoj, nastavku ljeta i 'novom normalnom'

28.08.2023 u 23:09

Bionic
Reading

Što se to događa ovo ljeto? Je li ljeto gotovo? I trebamo li i dalje sa strahom pratiti prognozu? Objasnila je to Tanja Renko, meteorologinja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, gostujući kod Mojmire Pastorčić u RTL Direktu

Pojasnila je Renko i kako to da vjetar digne krovove kuća te ruši stabla, a da se u drugom selu ne dogodi ništa. Za one koji i dalje sumnjaju u klimatske promjene kaže: 'Ne čudi me, to je u ljudskoj prirodi.'

Govoreći o neposrednoj prognozi, rekla je da će ciklona, koja je donijela naglu promjenu vremena i žestoke procese u atmosferi, utjecati na vrijeme do četvrtka.

'Noćas i sljedeća dva dana treba i dalje računati na mjestimice jače pljuskove praćene grmljavinom, može lokalno biti i olujnog vjetra, tuče, bujičnih poplava, pijavica na moru. Neće biti posvuda intenzivno, veća je vjerojatnost za to na Jadranu ali i u unutrašnjosti', kazala je Renko za RTL Direkt.

U svega minutu u Orahovici je oluja čupala krovove i stabla, a u susjednom selu ništa. Kako je moguće da pogodi jednu mikrolokaciju?

'Sam olujni oblak, kad je izoliran, ne mora biti velikih horizontalnih dimenzija, a po vertikali on može biti jako visok', kazala je.

  • +4
Oluja u Ljubljani Izvor: Cropix / Autor: Blaz Samec

Na radarskim se snimkama vidi da je olujni oblak razvio u Posavini i zaista se vrlo brzo premještao u južnoj struji prema Podravini, protutnjao je i lokalno donio jako veliku štetu. Ali takvi oblaci, kumulonimbusi, mogu se organizirati, imati veće prostorne dimenzije pa je njihov utjecaj na puno većem prostoru, kazala je.

Od 19. srpnja i one zagrebačke oluje stalno se priča o tome može li se nešto slično ponoviti, što vi kažete?

'Općenito - sigurno će se nekad ponoviti. Ali vjerojatnost za to ovih dana je mala. Onaj dan bilo je iznimno okruženje i atmosferski uvjeti pogodovali su nastanku mezoskalnog konvektivnog sustava koji se premještao od Švicarske i Italije prema Crnom moru. Protutanjo je velikom brzinom preko sjevernih krajeva, njegove dimenzije su bile zaista velike i zato je bila velika šteta, iznimne su brzine vjetra, tuča je vila velika, kazala je.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmatinski portal

Analizirajući trendove, kaže da sve projekcije i istraživanja klimatologa upućuje na to da se povećanjem temperature atmosfere i globalnim zatopljenjem da se povećava količina vlage u prizemnom sloju atmosfere. To sve pogoduje i nekim ekstremima i žešćim olujama.

Dakle, postoji novo normalno?

'Da, rekla bih da je to novo normalno, na neki se način educiramo. Svaki put kad se dogodi nešto, osvijestimo se, počnemo se drugačije ponašati i posljedica je to i oluja koje smo imali ovo ljeto'.

Ne čudi je da neki i dalje tvrde da klimatske promjene ne postoje.

  • +9
Zbog jakog juga nasukala se jedrilica na plaži u Jadriji Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

'Ne čudi me, to je u ljudskoj prirodi. Nećemo se svi slagati oko svega, svatko ima pravo na mišljenje. Mislim da se treba informirati, argumentirano govoriti o nečemu. Svatko ima pravo vjerovati u nešto što je ispravno, ali se teško mogu poreći da su promjene tu i da se događaju'.

Koliko je neobično da je u Švicarskoj pao snijeg, prije tjedan dana bilo ekstremno vruće i 30 stupnjeva Celzijusovih...

'Prije nekoliko dana dobili smo informaciju iz Švicarske da je radiosonično mjerenje, a to balon koji puštamo u zrak kako bismo mjerili parametre po visini, pokazalo da je nulta izoterma ili visina na kojoj se nalazi temperatura od 0 stupnjeva Celzijusovih, iznad 5000 metara. Sad se izoterma naglo spustila na oko 2000 - uvjeti za snijeg su tu'.

  • +21
Kiša i jako jugo u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Konstatira da se pred kraj kolovoza to može dogoditi i kod nas, kao i početkom rujna kada na Zavižanu pada snijeg.