promjena vremena

Oluja zahvatila Hercegovinu, grom pogodio obiteljsku kuću; u Kopru stradao vatrogasac

28.08.2023 u 13:14

Bionic
Reading

Najavljena promjena vremena stigla je do Hrvatske i zahvatila veliki dio zemlje. Vremenske neprilike zahvatile su i Italiju, Austriju te Sloveniju. U Hrvatskoj je na snazi u ponedjeljak narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme. Civilna zaštita upozorila je građane da budu spremni na oluje koje bi mogle prouzročiti veliku štetu

22:51 Geološki zavod Slovenije upozorio je da bi se zbog obilnih kiša mogli aktivirati odroni. Meteorolozi očekuju da nevrijeme zahvati istočnu Sloveniju, a padaline te moguće i oluje očekuju se i u utorak ujutro.

  • +4
Oluja u Ljubljani Izvor: Cropix / Autor: Blaz Samec

22:12 Iz Policijske uprave Koper za 24ur.com potvrdili su da je muškarca na području koparske luke udario grom. Reanimacija na mjestu događaja bila je uspješna, a ozlijeđeni je prevezen u Opću bolnicu Izola. Riječ je o vatrogascu.

Poplava u Kopru nakon nevremena Izvor: Pixsell / Autor: Tomaz Primozic/Pixsell/F.A. BOBO

21:39 Nakon velikih vrućina Švicarska je zadnjih dana pogođena velikim oborinama koje su izazvale poplave i bujice blata, a u ponedjeljak je pao i snijeg u Alpama. >>> Cijeli članak <<<

21:04 Mediji iz BiH javljaju da je nevrijeme praćeno grmljavinom večeras zahvatilo područje Mostara i većeg dijela Hercegovine. Grom je udario u obiteljsku kuću u Pologu, potvrđeno je za Bljesak.info, a vatrogascima je stigao veći broj prijava zbog oborenih grana i stabala. U Mostaru je u kratkom periodu pala velika količina kiše.

Klix.ba piše je snažno nevrijeme bez sumnje zateklo mnoge građane i turiste nespremne na gradskim ulicama, ali je evidentno izazvalo i poplave brojnih objekata i automobila u kojim su bili otvoreni prozori.

22:56 ICV.hr javlja da je olujni nalet vjetra u Orahovici nanio veliku materijalnu štetu. Iščupao je nekoliko stabala i lomio grane diljem grada; polomljeni su i oštećeni štandovi u samom središtu, a najveću štetu pretrpjele su obiteljske kuće u Ulici Petra Preradovića, gdje je vjetar dignuo dio krova s jedne kuće i odnio ga preko susjedne u dvorište treće kuće. Na nekolicini kuća popucao je veliki broj crijepova.

'Trajalo je svega minutu. Kada je grunulo, mislila sam da je grom negdje blizu udario, a onda smo shvatili da susjedov krov nosi preko naše kuće', kazala je Ivanka Broš čija je kuća oštećena.

20:44 Oluja se spustila do krajnjeg juga Hrvatske. Kako javljaju tamošnji stanovnici i posjetitelji, nevrijeme je brzo došlo, ali i brzo prošlo.

20:21 Udar munje u splitski Marjan izazvao je požar, a gorjelo je zapadno od nove vidilice, javlja portal Dalmacija Danas. Na intervenciju su vatrogasci pohitali s četiri vozila. Požar je lokaliziran u 19:38 i uskoro se očekuje njegovo gašanje. Gorjeli su trava, nisko raslinja i borovina. Usprkos brzoj reakciji vatrogasaca i kiši, izgorjelo je oko 200 metara kvadratnih.

20:10 U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je prognostičar Izidor Pelajić. Otkrio je kakav nas klimatološki početak jeseni čeka. >>> Cijeli članak <<<

19:58 Nevrijeme se u večernjim satima formiralo i nad Virovitičko-podravskom županijom.

19:43 Zadarski Športski centar Višnjik za sve svoje korisnike i posjetitelje šalje važnu obavijest: zbog naleta olujnoga vjetra i možebitnog odlamanja i padanja dijelova krošnji preporučujemo svima da do daljega izjegavaju dolazak u Dječji park i zadržavanje u tom prostoru!

  • +21
Kiša i jako jugo u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

19:26 Pogoršanje vremena stiglo je i u Trogir, uz laganu kišu, ali i veliku plimu koja je mjestimično poplavila tamošnju rivu.

  • +19
Trogir: Stigle prve naznake najavljenog pogoršanja vremena, plima i kiša Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

19:11 Više vatrogasnih vozila pod rotacijom projurilo je Spinutom put Marjana, a Dalmatinski portal doznaje u Park šumi Marjan da je djelatnik iznad plaže Kašjuni osjetio je smrad paljevine pa je zatražio hitnu intervenciju vatrogasaca. Prema posljednjim informacijama s terena, vatrogasci su se uputili ka Sedlu.

Pretpostavlja se da neće imati većih problema jer se nad Split sručio veliki pljusak.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dalmatinski portal

19:00 U Splitu se temperatura spustila za desetak stupnjeva, oko 19 sati mjeri se 24 stupnja Celzijevih u zraku. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda odgovorili su novinarima Slobodne Dalmacije kako bi oni na njihovom mjestu već 'sklonili pitare'.

'Polako nam se približava nevrijeme. U Istri je već nered, sada je oko Zadra. Najgore će biti noćas oko 20 i 21 sat do ponoći. Očekujemo 30 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, jaki vjetar i do 100 kilometara na sat. Sutra i prekosutra bi trebalo pasti 20 do 30 litara, a u četvrtak pet litara', kazao je dežurni sinoptičar za Slobodnu.

18:27 Ravnateljstvo civilne zaštite: 'Na moru južnije od Hvara nekoliko je centara olujnog nevremena koje će se u južnoj struji premještati najprije prema Splitu, a poslije na području od Splita prema Dubrovniku i prema unutrašnjosti Dalmacije'.

18:05 Zatvaranje tunela Fréjus za teška vozila zbog klizišta u Francuskoj ima neposredne posljedice i na tunel Mont Blanc, gdje se trenutno na obje strane - talijanskoj i francuskoj - na prolazak čeka tri sata, u odnosu na ranije predviđenih pola sata.

17:47 U Tirolu su obilne kiše izazvale poplave i paralizirale cestovni i željeznički promet. Na terenu je trenutno oko 4000 vatrogasaca. U međuvremenu su u Koruškoj vatrogasci intervenirali već 40 puta, bez struje je ostalo oko 1500 kućanstava.

17:02 Na zapadu Austrije je nakon obilnih padalina u ponedjeljak proglašena opasnost od poplava a u nekim dijelovima savezne pokrajine Tirol je izdano i službeno upozorenje građanima. >>> Cijeli članak <<<

16:41 U Italiji je u tijeku evakuacija 70 osoba zbog odrona u Passo Tre Croci, iznad Cortine d'Ampezzo. Odron je došao gotovo do ceste uz stambenu zgradu, hotel i pansion. 70 evakuiranih ljudi prevezeno je u sportsku dvoranu u Cortini koju je općina stavila na raspolaganje.

16:28 Na moru južno od Pule formira se novo grmljavinsko nevrijeme koje će se slijedećih sati premještati prema sjeveru uglavnom preko središnje i istočne Istre, a zahvatit će i dio Kvarnera, upozoravaju u ponedjeljak popodne iz Ravnateljstva civilne zaštite. >>> Cijeli članak <<<

15:42 Više od trideset intervencija, uglavnom zbog ispumpavanja vode nakon nevremena, imali su vatrogasci tijekom ponedjeljka prijepodne na području Umaga i Poreča, no veće štete nisu zabilježene i nitko nije stradao, izjavio je za Hinu županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac.

'Intervencija vatrogasaca je bilo podosta, no uglavnom se radilo o ispumpavanju vode te uklanjanju grana s prometnica. Na nekim dionicama na području Umaga, Buja, Novigrada i Poreča došlo je do sitnih odrona, ali oni nisu bili tolikih razmjera da bi bio obustavljen promet', rekao je Kozlevac.

  • +9
Zbog jakog juga nasukala se jedrilica na plaži u Jadriji Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema podacima istarskog meteo portala Istramet, u dijelu zapadne Istre palo je lokalno i do 100 milimetara kiše, a središte ciklone trenutno je u Ligurskom moru (Genovski zaljev).

Na području Umaga palo je više od 60 mm kiše, u Novigradu i Taru više od 75 mm, a u dva sata zabilježeno je čak deset tisuća munja.

U Puli se podigla razina mora, pa su automobili u prvom redu do mora 'lagano zaplivali', dok je istovremeno izražen kišni val uz prolazno izražen vjetar zabilježen na potezu od Poreča do Umaga, gdje je palo do 25 mm kiše. U nastavku dana očekuje se slično vrijeme, a uslijed približavanja ciklonalnog centra glavninu nestabilnosti tek se očekuje, ističe se.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Čitatelji iz Rovinja u redakciju Glasa Istre poslali su i video pijavice kod Rovinja.

15:27 Uprava Republike Slovenije za zaštitu i spašavanje javila je da su vatrogasci oko podneva morali intervenirati zbog poplava na područjima Tolmina, Nove Gorice, Zagorja ob Savi, Laškog, Velenja i Celja, među ostalima, piše slovenska agencija STA. Nestanci struje zabilježeni su u Slovenskom primorju, a tuča u gradu Ajdovščini.

Primorsku je ujutro zahvatilo prvo nevrijeme s obilnim pljuskovima sa zapada. Slovenska agencija za okoliš Arso je oko podneva objavila da se slovenskoj Istri s juga približava olujni sustav i da će se pomicati prema sjeveru. Nevrijeme je bilo popraćeno snažnim naletima vjetra te mjestimičnom tučom.

Na širem području Ajdovščine je kratkotrajna, ali velika tuča prouzročila određenu štetu, prije svega na osobnim vozilima i krovovima. Voda je poplavila niža područja u priobalju, poput općine Izole, gdje je more preplavilo Veliki trg. Zbog kiše je na Prešernovom trgu u Kopru bilo 30 centimetara vode. Vjetar je na širem području lomio grane i pomicao predmete, a u Šmarju pri Kopru odnio je dio krovišta školske zgrade. Tuča je padala na ograničenim područjima. Vatrogasci su na terenu, a još nema pojedinosti o nastaloj šteti.

15:20 Centar Trsta je u ponedjeljak poplavljen nakon što su pljuskovi i oluja zahvatili sjeveroistočni talijanski lučni grad. Mnogi građani i turisti u Trstu sklonili su se u ugostiteljskim objektima na priobalnom Trgu talijanskog jedinstva i oko njega. Vjetrovi su otpuhali mnoge stolove kafića i drugi vanjski namještaj.

Oluja je na središte grada ispustila ogromnu količinu vode u roku od 20 minuta, nakon čega se nebo razvedrilo.

Sjeverna Italija se nastavlja suočavati s veoma teškim nevremenom u ponedjeljak, pri čemu su mnoge pokrajine pogođene pljuskovima, grmljavinom, snažnim vjetrovima i odronima tla, među ostalim ekstremnim slučajevima.

Visok vodostaj također je zabilježen u nešto južnijoj Veneciji.

Na drugoj strani zemlje, u sjeverozapadnoj pokrajini Pijemont, vatrogasci i policija morali su intervenirati ralicom kako bi oslobodili nekoliko automobila zarobljenih u snijegu u planinskom prijevoju Colle dell'Agnello u blizini grada Cuneo na granici između Italije i Francuske. Nitko nije ozlijeđen, vozila su se kasnije spustila u dolinu, a cesta je i dalje zatvorena.

Situacija je također bila kritična u Lombardiji na sjeveru, gdje je desetak ljudi evakuirano zbog djelomičnih poplava.

Ekstremni vremenski uvjeti također su poremetili nacionalni promet, a državni operator za ceste Anas najavio je zatvaranje triju većih prometnica u sjevernim pokrajinama Lombardiji i Pijemontu.

15:03 Snažne oluje u ponedjeljak su pogodile i Švicarsku, Njemačku i Austriju. Palo je više od 250 mm kiše u mjestu BIasca u Švicarskoj. Jaka oluja jučer je pogodila Balearsko otočje i Kataloniju u Španjolskoj. Na Mallorci je ozlijeđeno nekoliko ljudi u jakim udarima vjetra. U lukama je oštećeno više plovila. Padala je i tuča, a na ulicama su se stvarale bujice.

14:50 U dijelu zapadne Istre palo je i do 100 mm kiše lokalno. Novigrad i Tar s preko 75 mm kiše, Portorož nadomak 100 mm!

  • +43
Jako jugo puše u Dalmaciji Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

14:22 Istramet javlja da je Istru pogodilo 10.000 munja u dva sata.

14:11 Nevrijeme je stiglo u Istru u ponedjeljak prijepodne uz pad temperature, primjerice u Umagu je izmjeren pad temperature zraka s 28 na 20 Celzijevih stupnjeva. Očekivano pogoršanje vremena uz pojavu opasnih meteoroloških prilika počelo je razvojem jače naoblake, a kulminiralo je oko podneva. Na pojedinim područjima pada jaka kiša i puše jak vjetar, a jače nevrijeme zahvatilo je uglavnom zapadnu obalu Istre i sjeverni Jadran.

Oborinski sustav premješta se prema unutrašnjosti, a istodobno kišni val uz prolazno izražen downburst (meteorološki fenomen kad se 'nebo spoji sa zemljom') zabilježen je na potezu od Poreča do Umaga, gdje je palo do 25 mililitara kiše. U nastavku dana bit će slično vrijeme, a uslijed približavanja ciklonalnog centra glavnina nestabilnosti tek se očekuje, javljaju iz Istrameta.

13:25 Portal Neurje.si objavio je i video razmjera oluje koja je zahvatila slovenski grad Ajdovščinu.

13:23 U južnoj struji, duž zapadne obale Istre premješta se jače nevrijeme. Budite na oprezu i prilagodite aktivnosti, upozorili iz DHMZ-a.

13:18 'U nastavku dana očekuje se približavanje hladne fronte koja dolazi i koja je danas zaslužna za promjenu vremena. Stiže hladniji i vlagom bogat zrak koji se uglavnom preko Jadrana prebacuje na naše obale te se kasnije očekuje i pogoršanje uvjeta u ostatku zemlje. Dakle, najprije sjeverni Jadran, pa onda dio srednjeg Jadrana, južni Jadran, krajevi uz Jadran, unutrašnjost Dalmacije te onda poslije Gorski kotar. Negdje od sredine dana i tijekom popodnevnih sati lokalni pljuskovi, pa izraženiji mogući, bit će i u središnjim predjelima, a najkasnije u Slavoniji, tek krajem dana, te na krajnjem istoku, koji bi dotad mogao ostati suh, ali vrlo vruć', najavio je današnje vrijeme Izidor Pelaić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, javlja HRT.

'Najznačajnije kod ove promjene vremena, zbog čega je na snazi za sada narančasto upozorenje, je grmljavinsko nevrijeme. To znači da će lokalno biti izraženija oborina, odnosno može pasti veća količina kiše u kraćem vremenu pa su ponegdje moguće i bujične poplave i urbane poplave. Također, u tako toploj atmosferi, uz ovu promjenu temperature i dotok hladnog i vlažnog zraka, uvjeti su povoljni za nastanak dovoljno visokih oblaka da ponegdje bude i tuče iz njih, a uvjeti s vjetrom su povoljni za nastanak pijavica na moru', rekao je Pelaić.

13:13 Ajdovščinu u Sloveniji je pogodilo nevrijeme s tučom veličine jajeta, javlja Neurje.si.

13:05 Izražen kišni val uz prolazno izražen downburst zabilježen je na potezu od Poreča do Umaga, gdje je palo do 25 mm kiše, piše IstraMet.

'U nastavku dana očekuje nas slično vrijeme, a uslijed približavanja ciklonalnog centra glavninu nestabilnosti tek očekujemo', kažu.

13:00 Još prijepodne došlo je do razvoja jače naoblake, a pogoršanje je kulminiralo oko podneva. Kod Rovinja je zabilježena velika pijavica.

Situacija je poprilično eskalirala sjeverno od Istre, javlja IstraMet.

Prognostičari DHMZ-a izdali su za ponedjeljak 28. kolovoza narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji, već od jutra na sjevernom Jadranu, a u nastavku dana i drugdje. Nevrijeme je već zahvatilo Istru.

Lokalno je moguć izraženiji pljusak te veća količina kiše u kraće vrijeme, uz vrlo jak, pa i olujni vjetar, kao i tuču, a ne može se isključiti i mogućnost pojave pijavica na moru.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, kao i lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu.

Za splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje na vrućinu.

Također spomenimo da je slovenski ARSO izdao crveno upozorenje za cijelu sjevernu polovicu zemlje zbog obilnih padavina.