novo nevrijeme

Crveno upozorenje: Slovenija se priprema za novu snažnu oluju

28.08.2023 u 11:51

Bionic
Reading

Slovenski lovci na oluje sa stranice Neurje.si ne donose dobre vijesti o vremenskim prilikama u narednom razdoblju. Izdano je upozorenje za nadolazeću oluju koja će u ponedjeljak zahvatiti dijelove Slovenije, a u popodnevnim satima proširit će se na Hrvatsku. Prvi će na udaru biti Kvarner

Moguće je razvijanje jačeg nevremena s tučom i jakim vjetrom. Uslijed obilnih padalina nastat će bujice pa postoji mogućnost poplava. Također će se aktivirati klizišta.

Nevrijeme se već počelo razvijati na zapadu Slovenije, a situacija će se samo pogoršati u popodnevnim satima te će se proširiti nad središnjim i istočnim dijelom zemlje. Veća oluja očekuje se u popodnevnim satima, kada će se u južnom dijelu Kvarnera početi razvijati jače nevrijeme, a potom krenuti prema središnjem i sjeverom dijelu Slovenije.

U međuvremenu je ARSO izdao crvenu uzbunu za cijelu sjevernu polovicu zemlje zbog obilnih padavina.

Na jugu, jugoistoku, kao i na istoku zemlje bit će prisutan jak vjetar, a moguće su snažne padaline, praćene tučom. Za sada meteorološki modeli ne ukazuju na olujnu aktivnost za krajnji sjeveroistok zemlje, ali za to će biti više šansi u utorak, kada se ciklona pomakne na istok, navode meteorolozi sa slovenske stranice Neurje.si. Zbog ekstremne temperaturne razlike između zračnih masa i prisutnosti ciklonskog područja naredna dva dana bit će potencijalno opasna.

  • +7
Robert Golob i Ursula von der Leyen obišli poplavljena područja u Sloveniji Izvor: Pixsell / Autor: Borut Zivulovic/PIXSELL/F.A. BOB

Prognostičari DHMZ-a izdali su za ponedjeljak 28. kolovoza narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u cijeloj zemlji, već od jutra na sjevernom Jadranu, a u nastavku dana i drugdje. Nevrijeme je već zahvatilo Istru.

Lokalno je moguć izraženiji pljusak te veća količina kiše u kraće vrijeme, uz vrlo jak, pa i olujni vjetar, kao i tuču, a ne može se isključiti i mogućnost pojave pijavica na moru.

Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću, kao i lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča te prekidi u aktivnostima na otvorenom i u prometu.

Za splitsku i dubrovačku regiju izdano je narančasto upozorenje na vrućinu.