BJEGUNAC U PROCEDURI

Mesić preispituje Glavaševa odlikovanja

29.07.2009 u 20:55

Bionic
Reading

Nakon Mirka Norca, Tihomira Orešković, Siniše Rimca i još petorice kojima je predsjednik Republike Stjepan Mesić oduzeo odlikovanja jer su pravomoćno osuđeni za ratne zločine, sličnu sudbinu može očekivati i Branimir Glavaš

ZAGREB - Upitan hoće li oduzeti odlikovanja Glavašu, Mesić je u srijedu odgovorio da su 'svi u proceduri, koji su nedostupni svojom voljom hrvatskim pravosudnim institucijama i koji su pravomoćno presuđeni. Dio po dio to rješavamo'.

U ovlasti je predsjednika Republike dodijeljivanje, ali i oduzimanje odlikovanje, a oduzima ih prema članku 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima koji mu daje pravo da po vlastitoj odluci oduzima odlikovanja 'ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom postupku ili moralnim zasadama'.

Osmorci kojoj je predsjednik Mesić oduzeo odlikovanja odlukom od 20. srpnja ove godine prošlo je od dvije do pet godina od pravomoćnosti presude pa do oduzimanja odlikovanja. Mesić je, pak, Vladimiru Zagorcu, osuđenom zbog krađe dragulja u MORH-u, oduzeo devet od 13 odlikovanja sedam dana nakon prvostupanjske presude. Glavašu, nepravomoćno osuđenom za ratni zločin, odlikovanja zasad nije oduzeo.

Na pitanje treba li na neki način propisati kada se oduzimaju odlikovanja, pa ih možda oduzimati automatski čim je neka osoba pravomoćno osuđena za ratni zločin, saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić kazao je da odlikovanja predsjednik dodjeljuje i oduzima na temelju zakona, te da to mora biti čin odluke samoga predsjednika jer se radi o njegovim ovlastima. S Mesićevom odlukom o oduzimanju odlikovanja osmorci se slaže, a što se tiče dužine čekanja na oduzimanje odlikovanja Stazić smatra da je riječ o diskrecijskoj odluci Mesića na temelju zakona.

Predsjednik Kluba zastupnika HSS-a Stanko Grčić, pak, smatra da bi bilo dobro takve situacije riješavati određenim zakonskim automatizmom. »Nije važno tko je u pitanju, zove li se Norac ili tko zna kako jer unatoč velikim zaslugama i svemu učinjenom, ljudi mogu pogriješiti«, kazao je Grčić te dodao da bi automatizam u oduzimanju odlikovanja primjerice pravomoćno osuđenima za ratni zločin pomogao jer bi sve bilo brže, efikasnije, jednostavnije, principijelnije i bez izuzetaka.