NJEMAČKI ANALITIČARI TRAŽE UZROKE

Merkel protiv multi-kulti zbog prijetnje smjenom?

18.10.2010 u 10:55

Bionic
Reading

Zašto je Angela Merkel, koja je još prije mjesec dana izgovarala da su problemi njemačkih Turaka i njezini problemi, ovaj vikend na okupljanju podmlatka Kršćanskih demokrata izjavila da je multikulturalno društvo mrtvo, pitaju se danas medijski analitičari u cijeloj Njemačkoj. Prije svega, traže uzroke u unutarstranačkim trvenjima

Ovog vikenda se javna debata u Njemačkoj oko integracije useljenika značajno zakomplicirala. Naime, kancelarka Angela Merkel, koja je dosad zauzimala vrlo umjerene i konstruktivne stavove u vezi s ovom delikatnom temom, odlučila je doliti ulje na vatru.

Na okupljanju podmlatka svojih Kršćanskih demokrata (CDU) Merkel je održala vatren govor na temu integracije, zaključivši da je multikulturalno društvo mrtvo. Time se svrstala na stranu bavarskog premijera Horsta Seehofera, ujedno i predsjednika sestrinske stranke CSU, koji je zadnji tjedan dana imao nekoliko javnih istupa u kojima je zatražio da se Turcima i Arapima onemogući emigriranje u Njemačku te je predstavio i sedam prijedloga za rješavanje integracijskih problema.

NEKONSTRUKTIVNI POPULIZAM

Medijski komentatori Seehoferove postupke opisali su kao nekonstruktivan populizam koji podilazi najnižim strastima, pa je time iznenađenje bilo još veće kada je takvoj politici podršku dala Merkel. Ista ona koja je prije mjesec dana izjavljivala da su problemi njemačkih Turaka i njezini jer je i njihova kancelarka.

Analitičari takav preokret objašnjavaju prvenstveno unutarstranačkim trvenjima koja već duže vrijeme tiho potresaju CDU, stranku kojoj je vlastita predsjednica i trenutna njemačka kancelarka uvijek bila nedovoljno konzervativna. Poslovično umjerena Merkel uvijek je imala problema s desnim krilom stranke, koje se osjeća marginaliziranim, između ostaloga i zato što su aktivnu politiku napustile neke njegove perjanice, poput bivšeg pokrajinskog premijera i potpredsjednika stranke Rolanda Kocha.

Nedavno je i jedna od najpoznatijih konzervativki CDU-a Erika Steinbach napustila predsjedništvo stranke uz objašnjenje da za ljude s političkim stavovima poput njezinih više nema mjesta u Kršćanskim demokratima. Povrh svega, Seehofer je počeo graditi svoj desni politički profil napadom na useljenike, pa je Merkel morala reagirati.

Zanimljivo je i da je njezin govor došao dva dana nakon što je dobro upućeni konzervativni dnevnik Frankufurter Allgemeine Zeitung objavio veliki tekst u kojem se spekulira o tome da će CDU u jednom trenutku smijeniti Merkel.

SLIJEDI STRANAČKI PUČ?

Kao mogući datum spominju se pokrajinski izbori u Baden-Würtenberg, koji su zakazani za ožujak. Na njima je moguć debakl CDU-a, koji u toj pokrajini vlada bez prekida 57 godina, no sada je u nemilosti birača zbog svoje podrške kontroverznom građevinskom projektu Stuttgart 21. Isti je odlučno podržala i Merkel, što znači da će debakl CDU-a u toj pokrajini imati i posljedice na saveznom novou. FAZ zato najavljuje da slijedi mogući stranački puč, kojim će Merkel biti maknuta s pozicije kancelarke, a kao najizgledniji nasljednik spominje se ministar obrane Karl Theodor zu Guttenberg.

Ipak, komentatori dvoje koliko je Merkel pomoglo što se proglasila grobarom koncepta multikulturalnosti. Izjave Angele Merkel naišle su na oštre osude oporbe, a izazvale su i nove prijepore u vladajućoj koaliciji. Liberali nisu uopće sretni zbog zaoštravanja stavova svojih koalicijskih partnera, pa je tako glavni tajnik te stranke Christian Lindner izjavio da 'nije u redu da se religijske vrijednosti stavljaju iznad republikanskih jer kršćanstvo nije državna religija, nego jedna od vjeroispovijesti građana'. Time se referirao na Seehoferovu izjavu da Njemačkoj trebaju samo useljenici koji dolaze iz kršćanskih kultura.