redovita video poruka subotom

Merkel: Opasnost koja prijeti od koronavirusa i dalje velika

27.06.2020 u 14:57

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel je u subotu apelirala na građane Njemačke da se, kad je savladavanje pandemije koronavirusa u pitanju, ne ponašaju lakomisleno

"Opasnost koja prijeti od koronavirusa je i dalje velika. Uzmite to ozbiljno. Jer situacija i jest ozbiljna", rekla je Merkel u svojoj redovitoj video-poruci subotom.

Ona je reagirala na ponovno naglo širenje zaraze u nekim dijelovima Njemačke upozoravajući građane da se ne "opuštaju" kad je u pitanju borba protiv zaraze.

"Lako zaboravljamo na opasnost jer je Njemačka do sada manje-više dobro prošla kroz koronakrizu. Ali to ne znači da smo zaštićeni, da je opasnost nestala", rekla je kancelarka. Ona je pozvala građane da se i dalje pridržavaju mjera poput održavanja razmaka, upotrebe maske i pranja ruku.

Kancelarka je isto tako pozvala na što širu upotrebu aplikacije za praćenje zaraze koju je prije nekoliko dana u promet pustila njemačka vlada.

Merkel je još jednom naglasila kako će savladavanje posljedica koronakrize biti prioritet njemačkog predsjedanja Vijećem EU koje počinje 1. srpnja.

"Njemačka će zadaća biti da tražimo kompromise i rješenja među zemljama članicama", zaključila je Merkel.