ravnopravni pristup

Merkel pozvala Kinu da se otvori za strane ulagače

11.06.2020 u 16:44

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je tijekom videokonferencije s kineskim premijerom Lijem Keqiangom u četvrtak ravnopravni pristup njemačkih poduzeća kineskom tržištu

"Na području ravnopravnijeg pristupa njemačkih i ostalih stranih ulagača su potrebni daljnji koraci", rekla je Merkel a prenosi njezin glasnogovornik Steffen Seibert.

Jedan od tih koraka, kako je nadalje priopćeno, bit će i potpisivanje opsežnog sporazuma o investicijama između Kine i Europske unije.

Kako javlja agencija Reuters, pozivajući se na njemačke vladine krugove, Njemačka i Europska unije Kini predbacuju neravnopravni tretman ulagača iz inozemstva u usporedbi s domaćim investitorima. To se posebice odnosi na poduzeća u vlasništvu kineske države.

Seibert je rekao da je Angela Merkel tijekom razgovora s Lijem Keqiangom naglasila njemačke interese kada je u pitanju "slobodna i multilateralna razmjena utemeljena na čvrstim pravilima" kao i na jačanju Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Na konferenciji, na kojoj je sudjelovao i ministar gospodarstva Peter Altmaier, ragovaralo se i o bilateralnim odnosima između Kine s jedne i Njemačke i Europske unije s druge strane te o raznim temama vezanima uz gospodarsko-politička pitanja.

Govorilo se i o suradnji na području suzbijanja pandemije koronavirusa ali i o aktualnom stanju u Hong Kongu.

Nakon otkazivanja EU-kineskog samita koji je trebao biti održan 14. rujna u Leipzigu, pojačane su diplomatske aktivnosti na relaciji Berlin-Peking što je u međuvremenu rezultiralo i potpisivanjem nekoliko trgovinskih sporazuma.