'izazov neviđenih dimenzija'

Merkel pozvala EU na izvanrednu solidarnost: Računam na zemlje članice da u zajedničkom interesu imaju zajedničko stajalište

26.06.2020 u 20:31

Bionic
Reading

Pandemija koronavirusa zahtijeva od Njemačke "izvanrednu solidarnost" s drugim zemljama članicama Europske unije, rekla je kancelarka Angela Merkel nekoliko dana prije nego što Berlin preuzme rotirajuće predsjedanje 1. srpnja

U intervjuu za dnevnik Sueddeutsche Zeitung i pet drugih europskih novina, Merkel je nazvala pandemiju "izazovom neviđenih dimenzija" i pozvala članice Unije da očuvaju svoje unutarnje tržište "i nastupaju jedinstveno prema svijetu".

"Računam na zemlje članice da u zajedničkom interesu imaju zajedničko stajalište u tako izvanrednoj situaciji", rekla je kancelarka.

Predloženi fond za oporavak EU-a "poseban je odgovor na posebnu situaciju", rekla je.

Njemačka je izrazila potporu španjoskoj ministrici gospodarstva Nadiji Calvino, čelnici Eurogrupe koja okuplja ministre financija eurozone, no konačna odluka ipak je na samoj Eurogrupi, rekla je.

O planu američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče vojnike iz Njemačke rekla je: "U Njemačkoj znamo da moramo trošiti više na obranu i u tom pogledu postigli smo znatno povećanje zadnjih godina i nastavit ćemo tako za naše vojne kapacitete".

"Američki vojnici u Njemačkoj štite i Njemačku i europski dio NATO-a kao i interese Sjedinjenih Država", dodala je.

Američki predsjednik koji već dugo prigovara Berlinu da dovoljno ne sudjeluje u NATO-ovim vojnim troškovima, rekao je prošli tjedan da želi bitno smanjiti broj svojih vojnika u Njemačkoj s 52.000 na 25.000, te će dio njih premjestiti u Poljsku.