SPAS EURA

Merkel nije uspjela pridobiti Camerona na svoju stranu

20.11.2011 u 14:47

Bionic
Reading

U petak je britanski premijer David Cameron posjetio Berlin. Nakon razgovora s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, dvoje državnika je na press konferenciji uvjeravalo okupljene novinare u zajedničke stavove Velike Britanije i Njemačke. Tamošnji novinski komentatori se u svojim tekstovima pitaju koji su to uopće zajednički stavovi, ističući da se interesi tih dviju moćnih država unutar EU-a poprilično razlikuju

Bilo je to 'jedno simpatično ne', opisuje posjet Davida Camerona njemačkoj prijestolnici tjednik Der Spiegel. Cameron i Merkel su se našli, popričali o stvarima koje ih brinu, zaključili da se oko malo toga slažu, a onda su izašli pred novinare da ih uvjere da odnosi Velike Britanije i Njemačke ne mogu biti skladniji. 'Poruka je jasna: Britanija i Njemačka su potrebne jedna drugoj, jednako kao i kontinent Europe i otoci, postoji međusobno uvažavanje, ali razlike ostaju nerazriješene. To se najbolje vidjelo na pitanju poreza na financijske transakcije: Britanija je protiv, Njemačka je za. Kratko i jasno', piše Der Spiegel, koji dodaje da te dvije države ipak 'povezuje želja za zajedničkim tržištem'.

Tjednik špekulira i da bi britanski premijer mogao pristati na promjenu temeljnih ugovora EU-a, na čemu inzistira Merkel da bi se bolje definirala zajednička gospodarska politika eurozone. 'No te promjene moraju biti dovoljno male da Britanci ne trebaju izaći na referendum da bi ih podržali', konstatira Der Spiegel. Pozitivan rezultat susreta Cameron-Merkel se pak ogleda u tome što je tako bačena u drugi plan kontroverzna izjava vođe CDU-a u Bundestagu, Volkera Kaudera, koji je prošle nedjelje zaprijetio 'da će u budućnosti cijela Europa govoriti njemački'. Ipak, trenutna razmimoilaženja je najpreciznije komentirao premijer Cameron, koji je kancelarki Merkel na sastanku rekao da 'Britanija ima svoje interese, a Njemačka svoje'. Očito je da ti interesi nisu isti.

Lijevi tjednik Die Zeit ističe da 'Merkel nije uspjela pridobiti Camerona' na svoju stranu te da i dalje 'ne postoji zajednička linija' kada je riječ o spasu eura. Iako je na press konferenciji 'vladala demonstrativna harmonija' te je najavljeno da će 'Britanija i Njemačka zajedno raditi na rješavanju krize eura', pa čak i 'ponuditi zajedničke prijedloge' za sljedeći briselski samit 9. prosinca, ostaje činjenica da se Merkel i Cameron nisu uspjeli složiti ni oko čega. 'Cameronova vlada je više puta pozvala članice eurozone da preuzmu kontrolu nad krizom. Merkel kao rješenje vidi političku uniju i više integracije te ograničenje budžetskog deficita u temeljnim ugovorima EU-a. Cameron pak vozi euroskeptičnim putem i zagovara slabije povezanu Europsku uniju', zaključuje Die Zeit.

Financial Times Deutschland
nema previše lijepih riječi za Davida Camerona: 'Usred velikih previranja u Europi, britanski premijer je izabrao najugodniji položaj. Želi da njegova zemlja ima utjecaja na rješenje krize eura, ali ne želi išta platiti. Želi spriječiti uspostavljanje snažne Europe (kojom dominiraju Njemačka i Francuska), ali odbija sve nove ideje za integraciju. Britanija nema konstruktivan pristup u trenutnoj situaciji.' S druge strane, ljevičarski Die Tageszeitung u svojem komentaru kaže da bi 'bilo vrijeme za Njemačku da shvati da unutar EU-a postoje različiti interesi', jer bi se moglo dogoditi da 'Njemačka ostane usamljena među članicama EU-a, koju su globalna financijska tržišta poštedjela' krize. 'Njemačka bi tada izgledala kao jedina bijela ovca u stadu crnih, što ni za bijelu ovcu nije dobro', poentira Die Tageszeitung

Da 'prijateljski ton i geste', kako je susret Camerona i Merkel opisao centristički Berliner Zeitung, ipak neće biti dovoljni za uspostavljanje mira u odnosima Velike Britanije i Njemačke, pokazuje i najnoviji razvoj događaja. Naime, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je u subotu dao intervju za agenciju DPA u kojem se osvrnuo i na britanski euroskepticizam: 'Pravo je Britanije da se ne pridružuje eurozoni. Ali to se može promijeniti mnogo brže nego što neki na Otoku misle.' Schaeuble je zaključio da će 'jednoga dana cijela Europa imati zajedničku valutu'.

Odmah se oglasio britanski tabloid The Daily Mail s naslovom 'Njemački rat protiv funte', u kojem se izjave njemačkog ministra financija tumače kao 'najveća moguća provokacija'. Sapunica se nastavlja.