kancelarki dosta 'sultana'

Merkel: Erdogan mora prestati uspoređivati njemačku vladu s nacistima

20.03.2017 u 16:47

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan mora prestati uspoređivati njemačku vladu s nacističkim režimom, kazala je danas kancelarka Angela Merkel, javlja dpa i podsjeća da su dvije zemlje u svađi zbog kampanje turske strane glede ustavnih reformi koje bi Erdoganu omogućile puno veće ovlasti

'Moja izjava, da usporedbe s nacizmom koje dolaze od turske strane moraju prestati, znači da nema 'ako' i 'ali'', upozorila je Merkel na konferenciji za novinare.

To nije prvi puta da je kancelarka Merkel to zatražila, s obzirom da je njezina zemlja gotovo svakodnevno izložena verbalnim napadima Ankare, dodaje agencija.

Erdogan je u više navrata usporedio njemačku i nizozemsku vladu s nacističkim režimom jer nisu dozvolile da na skupovima turske dijaspore sudjeluju turski ministri.

Njemačka zastupnica turskog podrijetla Cemile Giousouf, iz redova Merkeličinih konzervativaca (CDU), izrazila je zgražanje Erdoganovim izjavama i zatražila ispriku. po njezinim riječima, takve izjave nanose štetu ugledu njemačkih Turaka i suživotu.

'Ako Erdogan ima imalo pristojnosti, ispričat će se kancelarki', kazala je Giousouf.