reagiranje

Mejaši prvi: Nismo oštetili Grad Split, komunalni doprinos platili smo tri puta

12.02.2019 u 11:27

Bionic
Reading

Na članak objavijen na tportalu 8. veljače 'Zbog jednog njegova potpisa Split bi mogao izgubiti deset milijuna kuna! Baldasar: Ne mogu se sjetiti...' reagirali su iz tvrtke Mejaši prvi.

Napominjući kako ih nitko nije kontaktirao kako bi iznijeli svoj stav, u reagiranju ističu sljedeće:

'Želimo se osvrnuti na sadrzaj članka vezano uz proceduru naplate iznosa od 47,3 milijuna kuna po osnovi komunalnog doprinosa te u tom smislu želimo istaknuti sljedeće: da su Mejaši prvi d.o.o. investitor koji je uplatio cjelokupni iznos komunalnog doprinosa i cjelokupni iznos vodnog doprinosa; mimo uplaćenog cjelokupnog komunalnog doprinosa, društvo Mejaši prvi d.o.o. je izgradilo i cjelokupnu popratnu infrastrukturu, što uključuje kupnju potrebnog zemiljišta, izradu sve potrebne projektne dokumentacije, izgradnju pristupnih cesta, kanalizacijskih instalacija, vodovodnih instalacija, elektroinstalacija, javne rasvjete, prometne signalizacije, itd. i to za iznos veći od 100.000.000,00 kuna, tj. za iznos koji je tri puta veći od iznosa uplaćenog po osnovi komunalnog doprinosa, tako da su Mejaši prvi d.o.o. jedini investitor u Hrvatskoj koji je komunalni doprinos za istu svrhu u stvari platio 3 puta.

Vezano uz spor oko naplate zatezne kamate u iznosu od 9.379.697,42 kn, ističemo da su donesena pravomoćna rješenja pri Splitsko-dalmatinskoj županiji, na Upravnom sudu te na Trgovačkom sudu u Splitu na svim instancama u korist društva Mejaši prvi d.o.o., tj. u korist investitora, za što očito postoji dobar razlog i opravdana pravna osnova.

Što se tiče ponovnog pokretanja upravnog spora od strane splitske gradske uprave, naš stav je da svatko kroz pravne institucije ima pravo tražiti svoja zakonom zagrantirana prava te Mejaši prvi d.o.o. takva zakonom određena prava nikome ne osporavaju. Međutim, društvo Mejaši prvi d.o.o. neće dozvoliti da se njemu njegova prava osporavaju te će sva svoja prava štititi putem zakonom određenih pravnih alata i zadržati pravo korištenja svog prava naplate troškova za pristupne ceste i infrastrukturu koju su Mejaši prvi izgradili, a iste još nisu naplatili Gradu Splitu.

Glede tvrdnje kako je Grad Split u ovom predmetu oštećen, nesporno je što se tiče investitora Mejaši prvi d.o.o. da Grad Split nije niti u jednom pogledu oštećen. Dapače, investitor Mejaši prvi d.o.o. je uplatio cjelokupni komunalni i vodni doprinos te je još dodatno o svom trošku izgradio sve pristupne prometnice kao i svu potrebnu prateću infrastrukturu.

Još jednom ponavljamo kako Grad Split nije oštećen od strane investitora Mejaši prvi d.o.o. te Grad Split nikada nije imao pravo na predmetni iznos iz razloga što je iznos kamate nakon svega i nakon protoka od više mjeseci izmišljen. Stoga Grad Split ne može biti oštećen jer nikada nije ni imao pravo na taj iznos.

Ako bi se desilo da u ovom sporu sud presudi protiv investitora Mejaši prvi d.o.o. te da pravo Gradu Splitu, u tom slučaju će Mejaši prvi d.o.o. svoje obveze podmiriti'.