10 MILIJUNA KUNA KAMATA

Baldasar o sporu kojim bi Split mogao izgubiti milijune: Nisam kriv ja, nego - Kerum!

08.02.2019 u 16:07

Bionic
Reading

Bivši splitski gradonačelnik Ivo Baldasar smatra da nije počinio nikakvu grešku kada je s investitorima trgovačkog centra Mall of Split u kolovozu 2014. godine sklopio sporazum kojim im je, nakon što su platili zaostali iznos komunalnog doprinosa, vratio mjenice i sve ostale instrumente osiguranja, pa Grad Split do današnjeg dana nije uspio naplatiti 9,3 milijuna kuna zateznih kamata i oko toga vodi više sudskih i upravnih postupaka

Baldasar je uvjeren da svojim potezom nije oštetio grad koji je vodio, nego je, dapače, 'izvukao najviše što je mogao' - naplatio osnovni dug i pored toga spriječio propast projekta. Investitori su, tvrdi, u tom trenutku prijetili povlačenjem, što bi izazvalo gubitak petstotinjak radnih mjesta. Pored toga, bivši gradonačelnik je krivnju za nenaplatu golemog iznosa kamata de facto prebacio na svog prethodnika Željka Keruma.

'Investitori su u njegovo vrijeme platili polovicu od ukupno 47,3 milijuna kuna komunalnog doprinosa, a za drugu polovicu su izdali mjenice i instrumente osiguranja. Međutim, one su se odnosile samo na osnovni dug, a ne na kamate koje su nastale', brani se Baldasar.

Tportal je u petak objavio informacije da upravo traje pravni rat između nove splitske vlasti i tvrtke Mejaši Prvi oko naplate 9,3 milijuna kuna zateznih kamata za neplaćeni komunalni doprinos: gradske službe ustrajno šalju rješenja o ovrsi, no ona se na višim instancama odbijaju. Tvrdi se da je nastupila zastara, premda po drugim tumačenjima to nije slučaj. Ivo Baldasar na prvi mah nije se mogao sjetiti cijelog slučaja, a tek poslije objave teksta pamćenje mu se osvježilo.

Ovaj iznos značajan je za splitski proračun: veći je od ukupnog godišnjeg turističkog paušala za skoro 30 tisuća registriranih postelja i tek nešto manji od povećanog prireza za sve zaposlene Splićane, koji od prošle godine umjesto 10 iznosi 15 posto.

'Konzultirao sam se s tadašnjim suradnicima i prisjetio se tog slučaja: dobio sam jasno tumačenje da se instrumenti osiguranja ne odnose na kamate na dospjeli dug, tako da nije bio nikakav problem vratiti ih investitorima. Održali smo desetak sastanaka i razgovora, nakon kojih su oni platili preostalu polovicu duga za komunalni doprinos, što je nama bilo bitno, a i nisu odustali od završetka projekta, što je također bila realna mogućnost. Zatim smo pokrenuli sudski postupak oko kamata, a što se nakon mene događalo, ne znam', kazao je Baldasar za tportal.

'Da im nismo vratili mjenice i da smo naplatili i kamate, oni bi nas tužili i dobili spor. Kamate nisu priznavali', dodao je bivši gradonačelnik Splita. Suprotno nekim pravnim tumačenjima, on tvrdi da instrumenti osiguranja nisu pokrivali i taj dio.

'Kamate su morale biti posebno navedene ili se oko njih trebao sklopiti poseban ugovor, pa bi Grad Split bio u povoljnijoj poziciji. Takav ugovor, sklopljen u vrijeme Željka Keruma, apsolutno nije uobičajen', kaže on.

  • +3
Svečano otvorenje trgovačkog centra Mall of Split Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic

Tportal je u ponedjeljak podsjetio na jedno zanimljivo ročište na Trgovačkom sudu u Splitu, kada se sudac Ivo Bakalić javno začudio Baldasarovu potezu iz kolovoza 2014. godine.

'Rekao bih da je nešto ostalo u zraku. Sklopili ste sporazum u kojem kažete da se potraživanje od 23 milijuna kuna odnosi na glavnicu, ali je isto tako činjenica da vraćate sva sredstva osiguranja i da za eventualno potraživanje s osnova kamata ostajete potpuno nezaštićeni. To je ono što je nelogično u cijeloj priči', kazao je sudac Bakalić na ročištu u rujnu 2015. godine.

'Sudac nije dobro pogledao papire', današnji je Baldasarov odgovor.