NASJELI NA FOTOMONTAŽU

Mediji objavili lažnu fotografiju mrtvog Bin Ladena

02.05.2011 u 14:59

Bionic
Reading

Slika koja navodno prikazuje mrtvog Osamu bin Ladena, prikazana na pakistanskoj televiziji, koju su preuzeli mnogi svjetski mediji, lažna je, piše britanski Guardian

Slika krvavog lica mrtvog čovjeka intenzivno cirkulira internetom posljednjih nekoliko sati, a objavljena je i na internetskim stranicama britanskih novina Sun, Times, Mail, Telegraph i Mirror. Nakon što je prijevara razotkrivena na Twitteru, navedeni mediji promptno su uklonili lažnu fotografija sa svojih stranica.

Čini se da je lažna fotografija izvorno objavljena na stranici bliskoistočnog dnevnika Themedialine.org još 29. travnja, uz upozorenje urednika da 'nije u mogućnosti potvrditi je li fotografija autentična ili nije'.

Međutim, sliku su preuzeli članovi raznih foruma, koji su tvrdili da je riječ o autentičnoj fotografiji i njome 'dokazivali' da je Osama bin Laden ubijen.

Britanski Guardian jedan je od rijetkih medija koji na svojim stranicama nije objavio spornu fotografiju, javljajući tek o postojanju slike, istovremeno dovodeći u pitanje njezinu autentičnost.

Fotomontaža je napravljena koristeći fotografiju Bin Ladena iz 1998. godine, koju je objavila agencija Reuters.

Na Twitteru, montažu koja uključuje drugu fotografiju objavio je korisnik pod imenom @HannahMarbina, a ostali korisnici pokazali su da je lako bilo pronaći fotografiju putem jednostavne pretrage