SABORSKE BLAGODATI

Matušić za ‘cestarinu’ naplatio 89.732 kune

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.04.2009 21:35
  • Objavljeno 24.04.2009 u 21:23
Frano Matušić

Frano Matušić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Mateo Rilovic

Kad odbiju sve troškove goriva i cestarine, zastupnici koji na saborske sjednice putuju vlastitim automobilom iz najjužnije hrvatske županije, godišnje zarade više od 45.000 kuna! Zastupnik iz Dubrovnika Frano Matušić (HDZ) za naknadu troškova kilometraže prijeđene vlastitim automobilom, od Sabora je u prošloj godini dobio ukupno 89.732 kune, a Dragan Vukić (HDZ) 80.644 kune

Realan trošak goriva i cestarine za dolazak i odlazak iz Dubrovnika u Zagreb kreće se oko 1100 kuna (800 kuna trošak goriva plus 374 kune cestarine), no po zakonskom izračunu Sabor je dužan za korištenje privatnog automobila u službene svrhe isplatiti za svako putovanje 2734 kune, piše Slobodna Dalmacija

To znači da svaki put kad dođe u Zagreb zastupnik iz Dubrovnika na putnom trošku zaradi najmanje 1500 kuna. Zastupnici koji putuju iz Splita, za dolaske na sjednice dobivaju 1994 kune.

Na gorivo i cestarinu potroše najviše 800 kuna, a u džepu im ostane više od tisuću kuna. Zastupnici iz Šibenika prime 1608 kuna, i ostanu u plusu za barem 800 kuna.

Ne treba zaboraviti da parlamentarci imaju pravo na besplatan prijevoz autobusima, zrakoplovima i vlakovima, no očito im se financijski više isplati na sjednice dolaziti privatnim automobilom jer ih se čak 99 opredijelilo za vlastiti prijevoz.
Ljestvica ‘putujućih’ političara

Prema saborskoj evidenciji, za naknade troškova kilometraže u prošloj godini zastupnicima koji žive izvan Zagreba i koji dolaze na sjednice vlastitim automobilom, ukupno je isplaćeno 2,561 milijun kuna.

screenshoot hrt

screenshoot hrt

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Marin Jurjević

Na vrhu ljestvice putujućih političara je i Marin Jurjević (SDP) 71.720 kuna, potom Rade Bošnjak (HDZ) Mostar 68.377 kuna koji je u Sabor izabran kao predstavnik dijaspore, Borislav Matković (HDZ) iz Vrgorca koji je dobio 62.607 kuna, ali je za razliku od Bošnjaka barem aktivan i raspravljao je više od 100 puta, kao i Ivan Bagarić (HDZ) iz Tomislav Grada koji je inkasirao 49.897 kuna.

Splićanin Živko Nenadić na saborskoj je blagajni lani podigao 58.450 kuna, Zvonimir Puljić 55.199 kuna, a Željana Kalaš 53.626 kuna. Za odlaske i dolaske na sjednice iz Šibenika, Brankica Crljenko (SDP) dobila je 48.497 kuna, a šibenska gradonačelnica Neda Klarić 36.984 kune.

Niko Rebić, koji u Sabor putuje iz Vrlike, u džep je spremio 42.201 kunu, a Zadranka Ingrid Antičević-Marinović, koja je prevalila 19.140 kilometara, naplatila je 44.891 kunu.

Šibenski zastupnik Ante Kulušić, koji, za razliku od kolege Pere Bukića, redovito dolazi na sve saborske sjednice, od Sabora je u prošloj godini tražio samo nadoknadu cestarine u iznosu od 5932 kune.

Kulušić ne uzima putne troškove jer u Zagreb dolazi službenim automobilom(?), pa na njih nema ni pravo, a kako su nam pojasnili u Saboru, šef županijskog HDZ-a ne prima ni zastupničku plaću, nego onu u “Croatia osiguranju” koja iznosi 20.833 kune.

Nakon što je prošle godine Slobodna Dalmacija otkrila da je zastupnik Perica Bukić od Sabora naplatio 22.400 kuna putnih troškova za putovanje u svoju vikendicu u Bilu pokraj Primoštena gdje je prijavio prebivalište, a zbog čega su ga navijači dubrovačkog Juga dočekali s transparentom “Mali Perica B. iz Primoštena B. 22.400 kuna. Srdačno, porezni obveznici”; ove je godine troškove putovanja u Primošten prepolovio na 12.195 kuna.

Javna je stvar da Perica Bukić s obitelji živi u Zagrebu, no po zakonu ima pravo na putne troškove jer je prijavljen u Primoštenu. U cijeloj prošloj godini u Saboru je progovorio ravno tri puta, ni jednom nije postavio zastupničko pitanje, odgovorio na repliku ili ispravio netočni navod.

U Saboru ima i zastupnika koji nisu uzeli ni kune na ime putnih troškova, jedan od takvih je i Stipe Gabrić-Jambo.

- Ne uzimam ja ni plaću ni putne troškove. Put plaćam sam, a plaću dajem sirotinji – tvrdi metkovski gradonačelnik Jambo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi