sastanak u barceloni

Unija za Mediteran za priznanje Izraela i Palestine u granicama iz 1967., hrvatski predstavnik bez komentara

29.11.2023 u 15:29

Bionic
Reading

EU i Jordan, koji predsjedaju Unijom za Mediteran, objavili su u srijedu zajedničku izjavu o izraelsko-palestinskom sukobu u kojoj su naveli da "se humanitarne pauze moraju produžiti do postizanja stalnog primirja" te su podržali ideju o dvije države kao konačnom rješenju sukoba.

Unija za Mediteran, čije su članice 43 zemlje, u ponedjeljak je u Barceloni održala svoj godišnji forum ministara vanjskih poslova. Izrael je odbio sudjelovati.

Organizacija zadužena za prekograničnu suradnju na Mediteranu usuglasila je tekst dva dana nakon sastanka, čija je jedina tema bio rat na njegovoj istočnoj obali.

Predsjedništvo Unije za Mediteran je "podržalo održavanje mirovne konferencije što je prije moguće", u skladu s izjavama Europskog vijeća od 26.i 27. listopada te Arapsko-islamskog summita, održanog 11.studenog. Konferenciji bi prisustvovali Izrael i Palestina.

"Postigao bi se pravedni mir uvođenjem rješenja o dvije suverene i sigurne države, Palestinom i Izraelom, koje bi živjele jedna pored druge u miru i međusobnom priznanju temeljem razgraničenja od 4.lipnja 1967.", piše u zajedničkoj izjavi EU-a i Jordana.

Da bi se to postiglo "potrebno je hitno zaustaviti jednostrane mjere koje potkopavaju rješenje o dvije države, uključujući širenje (izraelskih) naselja" na palestinskim teritorijima, navodi se.

Zajednička izjava supredsjedatelja, međutim, nije zajednička deklaracija s kojom se slažu sve 43 zemlje, među kojima je Hrvatska.

Šef EU diplomacije Josep Borrell rekao je nakon sastanka da se "niti jedna zemlja nije usprotivila rješenju o dvije države", no ubrzo je postalo jasno da se sve ne slažu oko takvog bezuvjetnog rješenja. Neke poput Italije traže da Izrael prethodno prizna Palestinu.

Talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani izjavio je da Italija neće "jednostrano" priznati neovisnost Palestine bez prethodnog dogovora o tome s Izraelom, izvijestile su katalonske novine La Vanguardia. "Mi smo prijatelji Izraela, pa se Italija ne slaže s jednostranim priznanjem Palestine, bez sporazuma s Izraelom", izjavio je.

"Ako Izrael ne prizna Palestinu, ni Palestina Izrael, to je beskorisno", dodao je.

Trenutak za europsko priznanje Palestine?

S druge strane, španjolski premijer Pedro Sanchez izjavio je prošli tjedan da se nada da će EU zajednički priznati Palestinu, a ako se to ne dogodio "Španjolska će sama donijeti svoju odluku".

Izrael, koji nije došao u Barcelonu nezadovoljan Sanchezovim izjavama, te nakon što je izraelsko-palestinski sukob postavljen kao jedina tema sastanka, nije se oglasio o rješenju s dvije države.

Borrell je napomenuo da se međunarodna zajednica još prije 30 godina na sastancima u Madridu i Oslu dogovorila o takvom rješenju, ali da ono nije primijenjeno jer je ona odbila priznati Palestinu, pa je sada "došao trenutak" da se to sprovede u djelo.

"Zašto nismo uspjeli u tome? Zato što Izrael otvoreno kaže da ne vjeruje u rješenje o dvije države", rekao je jordanski ministar Ayman Safadi na konferenciji za medije. "Dvije države znači kraj okupacije", dodao je taj supredsjedatelj Unije za Mediteran.

Predstavnik EU-a, zamolivši za anonimnost, rekao je neslužbeno novinarima u Barceloni da izraelski premijer Benjamin Netanyahu neće prihvatiti rješenje o dvije države. "No potreban nam je neki nacrt jer se možda promijeni vlada u Izraelu, pa ga neka druga prihvati", rekao je.

Sporazumom iz Osla 1993., u kojem su sudjelovali Izraelci i Palestinci, bilo je dogovoreno takvo rješenje.

"Mislim da se sve zemlje slažu oko rješenja o dvije države, jer koja je alternativa?", rekao je drugi dužnosnik u Barceloni, također pod uvjetom anonimnosti. "Svi čekaju trenutak kada će Izrael također popustiti i prihvatiti ga", dodao je.

Hrvatski državni tajnik Frano Matušić, koji je sudjelovao na sastanku, nije bio dostupan za izjavu novinarima.