KANDIDAT LJEVICE

Markovina: Klerikalna desnica me je potjerala, ali ne mogu bez Splita

06.03.2017 u 14:09

Bionic
Reading

Povjesničar i sveučilišni profesor Dragan Markovina deveti je po redu kandidat za gradonačelnika Splita, a na svibanjske izbore će izaći uz podršku Radničke fronte i Nove ljevice

Svoju kandidaturu najavio je u Ulici Ruđera Boškovića, središtu gradske četvrti Split 3 - izvanredno zamišljenog i ostvarenog, ali zapuštenog urbanističkog kompleksa u novom dijelu grada. 'Ovaj prostor zamišljen je i izveden u vremenu koje je poticalo samopoštovanje, a danas je simbol neuspjeha izgradnje takvog grada', kazao je Markovina.

'Naša vizija polazi od pretpostavki da Split danas ne poštuje vlastitu prošlost, da nema ozbiljnu viziju budućnosti, da živi u komunalnom i institucionalnom kaosu i da je neprijatelj vlastitih građana. Ovo posljednje jasno je iz namjere donošenja novog GUP-a, prilikom koje su svi prigovori od strane građana odbijeni, a eventualno usvojeni samo oni koje su podnijeli investitori', kazao je Markovina.

'Grad danas živi monokulturu turizma. Istina je da bez nje uopće ne bi mogao preživjeti, ali on izjeda svoju supstancu 'štekatizacijom' i privatizacijom javnih prostora ili plaža. Mi smo jedina lijeva opcija jer u ljevicu se SDP uopće ne ubraja: prethodne četiri godine ta stranka je de facto bila na vlasti, bez obzira na kasnije distanciranje od Ive Baldasara, i pokazala je da može biti gora čak i od jednog Željka Keruma', dodao je.

Markovina smatra da Split danas 'ne može izmisliti novu ekonomiju', ali može se snažno povezati sa Sveučilištem i u svom vlastitom eksperimentu postati mediteranski grad budućnosti, poput Barcelone. Grad je dovoljno bogat i ima novca, ali ga treba puno pametnije preraspodijeliti i postati prijatelj vlastitih građana, smatra on.

Po Markovininim predviđanjima, svibanjski izbori u Zagrebu ponovno će ići utabanom stazom izjašnjavanja o Milanu Bandiću, dok je u Splitu sve moguće - što je jedna od ljepota ovog grada.

'Split je zapravo točka na kojoj se najbolje očituje hrvatska društvena stvarnost. Grad je civilizacijski i na svaki drugi način podijeljen popola i vjerojatno će tako glasovati i na izborima. Što se osobno mene tiče, ja nisam Božo Petrov, ali u slučaju ulaska u Gradsko vijeće - bez obzira što o SDP-u mislim sve najgore - jedine dvije relativno pristojne opcije s kojima bi se moglo surađivati su SDP i Marijana Puljak', izjasnio se Markovina.

Na novinarsko pitanje potvrdio je da ima prebivalište u Splitu, što se na prethodnim lokalnim izborima pokazalo kao nepremostiva formalna prepreka. 'Klerikalna desnica pokušala me je protjerati iz grada i ja sam vjerojatno jedini profesor kojemu nije produljen ugovor o radu na Sveučilištu. Ostao sam na ulici, bez ikakvih prihoda, pa sam prihvatio posao u Zagrebu, no nakon pet mjeseci dao sam otkaz jer nisam mogao živjeti bez Splita. Znam da zvuči patetično, ali tako je', rekao je Markovina.

Većinu svog predstavljanja potrošio je lokalnim problemima i izbjegavao je izlizane ideološke teme; tek je na pitanje novinara prokomentirao osnivanje tzv. Povjerenstva za suočavanje s prošlošću kao 'tešku glupost'.

'Cilj njegovog osnivanja bio je da se premijer Andrej Plenković ne mora odrediti o ploči u Jasenovcu. Nema smisla da se s prošlošću suočavaju nikakva povjerenstva, s njom se treba suočiti društvo u cjelini', smatra Markovina.