PEĐA GRBIN

'Predložit ćemo mjere za uklanjanje sporne ploče iz Jasenovca'

06.12.2016 u 13:29

Bionic
Reading

Peđa Grbin (SDP) kazao je novinarima u utorak u Saboru da će na sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav biti predložene mjere za uklanjanje sporne spomen-ploče iz Jasenovca

Odbor će formirati prijedloge zaključka kojima se od Vlade RH traži 'da poduzme mjere za koje je ovlaštena', prenosi Grbinove riječi N1.

'Znamo da postoje presedani i da je Vlada ranije intervenirala kad su u pitanju bile slične pojave. Tražimo da reagira na tu ploču, da je makne i da nakon toga stavi ploču koja će honorirati te branitelje, ali bez toga da se u nju upisuju riječi i pozdravi koji su u Hrvatskoj ne samo neprimjereni, nego na temelju vrlo jasne sudske prakse i nedopušteni', kazao je Grbin.

Kako se premijer Andrej Plenković poziva na to da je za razrješenje ovog problema nužno zakonsko rješenje i utvrđivanje mehanizma, Grbin je i to komentirao.

'Vlada je prije desetak godina reagirala u ovakvoj situaciji. U međuvremenu smo usvajali zakone - o suzbijanju diskriminacije i Kazneni zakon. Međutim od ove godine imamo i odluku Ustavnog suda koji jasno navodi da se radi o neprimjerenom pozdravu i neprimjerenim riječima. Tog 25. svibnja ove godine Ustavni je sud potvrdio odluke prekršajnih sudova i više nema nikakvih dilema oko toga radi li se o nekakvom kontekstu koji bi bio dopušten', naveo je Grbin.

'Pozdrav 'Za dom spremni' je zabranjen u RH, mehanizam za njegovo uklanjanje postoji i Vlada treba samo odlučiti da ga primijeni', naglasio je.

Upitan je i o činjenici da je grb HOS-a, zajedno s pečatom udruge, bio registriran u tom obliku za vrijeme SDP-ovog ministra Arsena Bauka. Grbin je kazao da se radi o udruzi registriranoj 1998. godine.

'Ministar Bauk je za vrijeme mandata pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom zbog 'Ulice 10. travnja' koja se pojavila u RH. Koliko mi je poznato, Ustavni sud još nije odlučio o tom predmetu. Do tog trenutka ministar ne može reagirati. A 25. svibnja je Ustavni sud donio svoj pravorijek... nakon kojega ne postoji apsolutno više nikakva zapreka da resorni ministar, potpredsjednik Vlade, pokrene postupak kojim bi se te riječi uklonile sa štambilja i svih drugih mjesta na kojima su istaknute', kazao je, naglasivši da 'što se tiče Ulice 10. travnja, Ustavni sud još nije odlučio o tome, što god ja o tome mislio i moje uvjerenje da je neprimjereno da ulica nosi taj naziv, ali u pogledu pozdrava 'Za dom spremni' - jest i mi se moramo tome povinovati', ustvrdio je SDP-ovac.