ODBIJENA ŽALBA

Mario Banožić pravomoćno kažnjen zbog sukoba interesa

05.09.2023 u 17:58

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić bio je u sukobu interesa kada je sam sebi dodijelio državni stan, potvrdio je Visoki upravni sud odbivši Banožićevu žalbu na raniju, nepravomoćnu presudu Upravnog suda u Zagrebu, javlja N1

Cijeli taj sudski postupak Banožić je pokrenuo nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa utvrdilo da je sam sebi dodijelio golemi državni stan u vrijeme dok je bio ministar državne imovine. Sam je potpisao odluku o tome iako to nije u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Osim toga, na raspolaganju su mu bila još dva državna stana, ali si je Banožić odabrao najveći. Visoki upravni sud RH sada zaključuje kako je to učinio zbog utjecaja privatnog interesa, javlja novinarka N1 Ana Raić.

Golemi stan u središtu Zagreba

Od ranije je poznato da si je Banožić odabrao trosobni stan od 90-ak kvadrata u strogom centru Zagreba, vrlo blizu sjedišta Ministarstva državne imovine koje je tada vodio. Istovremeno mogao je odabrati jedan stan od 53 kvadrata ili jedan od 73 kvadrata, ako mu je već onaj od tridesetak kvadrata bio premali.

  • +6
Mario Banožić Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Banožić je u žalbi tvrdio kako nigdje nije propisano da on kao ministar ne smije potpisati odluku o dodjeli stana. Prema njegovom tumačenju ono što nije zabranjeno je dopušteno, no Visoki upravni sud ne misli tako.

Podsjetili su zato Banožića da je u Ministarstvu državne imovine ionako bila određena osoba koja mijenja ministra u slučaju spriječenosti. Prema stavu Visokog upravnog suda upravo je ta osoba trebala potpisati odluku kojom se Banožiću dodjeljuje veliki stan u središtu Zagreba. U ovom slučaju to je bio ondašnji državni tajnik Krunoslav Katičić.

Besplatno korištenje državnog stana, po stavu Visokog upravnog suda doista je značajan privatni interes. Banožić će zbog ovog sukoba interesa morati platiti novčanu kaznu od 930 eura odnosno 7.000 kuna. Ovu pravomoćnu presudu može još pokušati srušiti na Ustavnom sudu RH.