PREDVIĐAJU JOJ TRIJUMF

Marine Le Pen - nova kraljica Europe?

22.05.2014 u 12:28

Bionic
Reading

Ako je vjerovati relevantnim anketama, na izborima za Europski parlament trijumfirat će Marine Le Pen i njezina Nacionalna fronta. Riječ je o iznimno euroskeptičnoj političarki antiemigrantske ultradesnice, čiji je cilj u Bruxellesu blokirati integraciju Europske unije i iznutra podrivati njezino funkcioniranje

'Kad se male ruke služe, sve se može, sve se može!' glasi poznati stih Arsena Dedića iz filmske verzije 'Vlaka u snijegu', a po njemu kao da se vode zapadnoeuropski euroskeptici koji očekuju trijumf na izborima za Europski parlament. Među njima je najprominentnija Marine Le Pen, poznata kćerka još slavnijeg oca, koja je po obiteljskoj liniji naslijedila ekstremno desnu stranku Nacionalna fronta, poznatu po antisemitskim ispadima Jean-Mariea Le Pena. Otac Le Pen također je dugogodišnji zastupnik Europskog parlamenta, a i tu ga je naslijedila promućurna Marine.

Prema anketama u Francuskoj, Nacionalna fronta će osvojiti najmanje 25 posto glasova na izborima za Europski parlament, što će biti i više od Hollandeovih socijalista i konzervativne opozicije UPM. Marine Le Pen stranku je očistila od otvorenog antisemitizma te se u kampanji usmjerila na širenje panike oko emigracije, na kritiziranje nadnacionalnih odluka Bruxellesa, a znala je spominjati i izlazak iz eurozone.

Povezala se s nizozemskim desnim populistom Geertom Wildersom, s kojim dijeli negativne stavove o islamu i useljenicima, a moguće je da u Europskom parlamentu – još ako im se pridruži britanski UKIP Nigela Faragea – stvore blok koji bi mogao blokirati rad ovog predstavničkog tijela. Prema nekim anketama, Le Pen i Wilders bi mogli dobiti toliko glasova da onda osnuju ultradesnu frakciju u Europskom parlamentu s najmanje 38 zastupnika iz sedam država članica EU-a.


Le Pen je u Francuskoj vodila strastvenu kampanju, ali bez gafova i ispada koji su njezina oca uvijek dovodili u probleme, no stari 85-godišnji Jean-Marie nije se mogao suzdržati te se samo nekoliko dana prije izbora oglasio izjavom da bi 'epidemija ebole riješila useljenički problem'. Useljenike islamske vjeroispovijesti optužio je da 'žele osvojiti Francusku', a njegova vulgarno ksenofobna retorika ipak se ne uklapa u  moderniziranu Nacionalnu frontu.

U kampanji je Marine Le Pen optužila Europsku uniju da uništava francusko gospodarstvo kojemu između ostaloga pod hitno treba povratak franka: 'Unija nas je zarobila u apsurdnoj monetarnoj politici koja je protiv ekonomskog patriotizma. Moramo se osloboditi luđačke košulje eura! Ne samo da su europske mjere štednje nepravedne i besmislene, one nisu učinile ništa kako bi se u Francuskoj smanjila nezaposlenost.' Le Pen se obrušila i na konzervativni UMP, stranku bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, koju je optužila da je 'zaboravila naciju i izdala francuske građane'. Nacionalna fronta u anketama pak vodi pet posto ispred UMP-a.