KLJUČA U SABORU

Grmoja: Porezna nije 10 godina ušla u Agrokor; Bačić: Orepić zaziva Makedoniju!

28.04.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Nakon jučerašnjeg burnog dana saborski zastupnici nastavili su zasjedanje i, već po običaju, zatražili stanke. Dobar dio njih želi govoriti o aktualnoj političkoj situaciji, a neke nove informacije o jučerašnjem danu želi otkriti Nikola Grmoja

Grmoja je najavio da će otkriti 'infromaciju koja će uzdrmati politički sustav ove zemlje i otkriti da institucije ne funkcioniraju'.

Plenković je, kazao je Grmoja, prije nekoliko dana bio upoznat s informacijama do kojih je došao i Most, a zbog čega su se odlučili na smjenu Marića.

'Marić nije obavljao svoj posao i u godinu i pol od kada je ministar porezni nadzor nije ušao u Agrokor. Nije obavljen dubinski nadzor i nije se analizirao PDV i porez na dobit. Od 2007. porezni nadzor nije ušao u Agrokor', kazao je Grmoja.

Porezna uprava, kazao je Grmoja, odbila je ranije dati informaciju koliki je dug Agrokora. 'Sada znamo i zašto. Jer nikada nisu ni ušli u Agrokor', rekao je Grmoja.

Plenković je za to znao, no štitio je Marića i smijenio je Mostove ministre, kazao je Grmoja. 'Znam da mi smetamo, ali smetat ćemo i borit ćemo se za građane', rekao je Grmoja.

Hrvatska nema parlamentarnu većinu, poručio je u SDP-ovoj stanci Gordan Maras. Kazao je kako je Plenković rekao da ima većinu. 'To podsjeća na Karamarka', rekao je Maras.

Maras je pozvao Plenkovića da pokaže većinu, a ako to ne napravi, pozvao je Petrova da što prije stavi na raspravu opoziv Zdravka Marića kako bi se vidjelo da premijer nema većinu.

'Plenković mi izgleda kao mješanac između Sanadera i Karamarka. Misli da je nezamjenjiv kao sanader, a šibicari kao Karamarko', rekao je Maras.

Grmoji je odgovorio HDZ-ov Branko Bačić. 'Ako je ovo krucijalni razlog zbog kojeg niste podržali Marića, onda bih rekao - tresla se brda, rodio se miš. Porezna uprava je autonomna institucija. Od kuda vam taj podatak, kolega Grmoja?', rekao je Bačić.

'Ako je to točno, postavljam pitanje i drugim ministrima, gdje je bio Linić, Lalovac, Dalić ili Šuker', rekao je Bačić.

Osvrnuo se i na Orepića. njegove su izjave ozbiljnije 'To je udarac na ustavni poredak Hrvatske. Pozivati ljude na ulicu zbog nesuglasica u vladi. Što želimo? Zazivamo događanja u Makedoniji? Zbog jednog ministra koji nije zadovoljan što je izgubio povjerenje', rekao je Bačić.

Petrovu je savjetovao da Orepića isključi iz Mosta, iako Orepić nije član stranke. 'Ne može politički progon biti predizborna agenda niti jedne političke stranke. HDZ se neće baviti političkim progonima', rekao je Bačić.

Nakon stanki zastupnicima se obratio i Petrov. 'Idući tjedan počinjemo u utorak', rekao je Petrov kazavši kako su na dnevnom redu za raspravu Mostovi prijedlozi zakona. U srijedu će se, dodao je raspravljati o opozivu ministra financija Zdravka Marića.

'Ako se namjerava zatražiti opoziv predsjednika Sabora, molio bih da se dostave potpisi kako bi se to uvrstilo u dnevni red', poručio je Petrov.

'Sabor daje povjerenje Vladi, a ne vlada Saboru', poručio je Petrov.

Stanku zbog aktualne političke situacije zatražili su SDP-ove Željko Jovanović te HDZ-ov Branko Bačić.

Mostov Nikola Grmoja bio je nešto konkretniji. 'Tražim stanku zbog novih informacija koje će baciti novo svjetlo oko Agrokora i jučerašnjih poteza Plenkovića', kazao je Grmoja. Jutros je na Hrvatskom radiju kazao kako se radi 'o informacijama o ministru financija Zdravku Mariću kooje javnost ne zna, a Plenković je znao'.

Na temu švicarca stanku je zatražio Goran Aleksić.