MINISTAR FINANCIJA

Marić: 'Kompletni javni sustav treba temeljitije reformirati'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 29.12.2019 21:13
  • Objavljeno 29.12.2019 u 21:13
Zdravko Marić

Zdravko Marić

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Dio državne imovine treba prodati, kazao je ministar financija Zdravko Marić u RTL-u Danas.

Uoči predsjedanja Hrvatske Europskom Unijom - na adresu Vlade Andreja Plenkovića stiže kritično pismo iz Bruxellesa. Ono što zamjeraju Banskim dvorima je neuspjeli obračun s korupcijom i neprovođenje oštrijih reformi mirovinskog sustava i zdravstva.

Iz Bruxellesa napominju i da treba reducirati zaostale sudske predmete. Na obrazovnu reformu i smanjenje administrativnih opterećenja Komisija pozitivno gleda. Dobro su upoznati i s odustajanjem od dijela mirovinske reforme i produljenja radnog vijeka, a zahtijevaju i reformu sustava javnih plaća.

Kritike iz Bruxellesa u RTL-u Danas komentirao je ministar financija Zdravko Marić.

'Ovo je samo jedna u nizu ocjena iz Europske komisije, kao i mnogih drugih međunarodnih aktera. Ja kažem da sve treba shvatiti ozbiljno. Dobar dio stvari koje su navedene u samome tom pismu ili izvještaju, mislim da se velika većina stručnjaka i građana Hrvatske može složiti.'

'No u isto vrijeme treba vidjeti i što je napravljeno. 2019. godina je za mene osobno najprepoznatljivija po tome što je hrvatski kreditni rejting ponovno vraćen u investicijsku zonu. To je lice i naličje svega što se u Hrvatskoj događa. Nakon šest dugih godina, u kojima smo bili ispod investicijske zone, međunarodni stručnjaci su nas vratili tamo gdje nam je i mjesto', kazao je Marić.

Zbog prosvjeda morali 'odriješiti kesu'

Komentirao je i činjenicu da su zbog politike i prosvjeda morali 'odriješiti kesu' proračuna, a to nisu bili namjeravali.

'Što se tiče i prosvjeda i svega što se događalo u proteklom razdoblju, mislim da smo ili bismo trebali biti pametniji za jedno dodatno iskustvo. Izdvojio se jedan pojedinačni segment sustava plaća u jednom dijelu javnih službi - konkretno prosvjeti.

  • +11
  • +8

Zdravko Marić, ministar financija

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

To je samo jedan segment u cijelom sustavu. I u današnjem pismu jasno se govori da ne samo sustav plaća nego kompletni javni sustav treba temeljitije reformirati', kazao je Marić.

Odgovorio je i na pitanje kada će se i kako taj sustav učiniti pravednijim, kao što je to naveo premijer Andrej Plenković u jednom intervju.

'Ništa se ne može dogoditi preko noći. Ono što smo pokrenuli je ta čuvena i sada dobro poznata javnosti, uredba o složenosti poslova. No, mislim da na njoj ne bismo trebali stati. Ta uredba bi trebala razotkriti i staviti na stol problematiku koeficijenata. No, tijekom ovog štrajka i prosvjeda i debata koje su se vodile u javnom prostoru, (tu su) i dodaci i materijalna prava, sve ono što čini sustav plaća...'

'Međutim, uz to sve skupa, ja ću uvijek snažno podržavati i gurati da ne ostanemo samo na sustavu plaća nego da gledamo cijelu organizaciju i cijeli sustav funkcioniranja državne i javne uprave', kaže Marić te dodaje kako se slaže da za to više nemaju mnogo vremena s obzirom da im se mandat bliži kraju.

'Iduća godina će biti iskorištena za podrobnu i pravu analizu, argumentiranu raspravu u javnom prostoru i siguran sam da bismo do kraja godine trebali biti gotovi', kazao je Marić te dodao da se u izvješću spominje i mirovinski sustav.

Prodaja državne imovine

'Znate što se predlagalo i koji je bio, u konačnici, efekt. Izdvojit ću sustave državnih i javnih službi, pravosuđe i zdravstvo te državnu imovinu. Aktivacija državne imovine, efikasnija i upravlianje poduzećima na korporativnim načelima, ali i ona riječ koja kod Hrvata nikada nije bila popularna, bez obzira i na pozitivna iskustva, a to je da se jedan dio te imovine, poglavito onaj gdje država ima manjinske udjele, treba prodati. Imali smo nekoliko situacija u recentnoj prošlosti kada imate interes strateškog partnera da bi ušao u neku kompaniju - odbija se jer je to nepopularno. Nakon dvije ili tri godine ta kompanija zapada u poteškoće i jedini izlaz je taj isti strateški partner koji sada dolazi s drugom pregovaračkom pozicijom', kazao je Marić te dodao da država ima još mnogo imovine za prodaju.

'Vlada je već raspisala jedan natječaj za prodaju manjinskih udjela gdje imamo svega nekoliko postotaka i gdje država nema niti upravljačke niti nadzorne službe. Što se tiče većih sustava, o njima treba voditi raspravu', kazao je Marić te dodao kako su u protekle tri godine u proračunu od prodaje planirali cifre od oko milijardu ili 1,5 milijardi kuna od prodaje.

'Za razliku od manje-više svih stavaka proračuna koje smo i premašivali u smislu očekivanja, u tom dijelu možda nismo bili toliko uspješni. No, treba reći i da kod bilo kakve vrsta privatizacije, prodaje ili aktivacije državne imovine, država se treba više postaviti po tržišnim principima. Nemamo nikakav pritisak ili žurbu', kazao je Marić i dodao da su konsolidirali javne financije i da je dug četiri godine zaredom u silaznoj putanji.

Kult rada

'No, treba voditi brigu kako još više i bolje aktivirati tu imovinu', kazao je Marić te odgovorio na pitanje kako misle ubrzati gospodarstvo u 2020. godini.

'Temeljna pretpostavka je da će gospodarski rast u sljedećoj godini biti 2,5 posto. Ukoliko želimo, a želimo, i više stope rasta, prije svega moramo podignuti potencijal gospodarskog rasta uz monetarnu i fiskalnu politiku, koje daju taj svoj doprinos, sada su tu i te strukturalne politike', kazao je Marić. Kazao je da još nema projekcije koliko bi na proračun imalo efekta smanjivanje rada trgovina nedjeljom.

Na pitanje je li osobno za rad ili nerad nedjeljom kazao je da je za to 'da se rad plaća'.

'Gledano iz perspektive obitelji i naše većinski vjerske i druge orijentacije, gaji se i kult rada, ali i prije svega da se čuvaju obiteljske vrijednosti', zaključio je Marić, pišu Vijesti.hr.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Toni Cetinski, Bruno Petković, Goran Grgić, Peđa Grbin…

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!