stanje zadovoljavajuće

Marić o ocjeni MMF-a: Porezna reforma je zaokružena, treba se okrenuti investicijama, a ne tekućoj potrošnji

17.12.2019 u 15:12

Bionic
Reading

Misija Međunarodnog monetarnog fonda Hrvatskoj je preporučila da čim prije uvede euro, te da zasad odustane od smanjenja PDV-a i ostalih poreza kako bi se izbjegla probleme u proračunu. Poruke MMF-a Hrvatskoj komentirao je i ministar financija Zdravko Marić na HDZ-ovom božićnom domjenku u zagrebačkom hotelu Westin

Marić je rekao da je zadovoljan pozitivnim izvješćem i ocjenom MMF-a, međutim fokus staviti treba budućnosti.

'Naše financije su stabilizirane, treba gledati dalje, kako fiskalna politika može dati doprinos gospodarskom rastu. Hrvatska je na preko 60 posto prosjeka razvijenosti zemlja EU-a, trebamo biti zadovoljni i željeti da stope rasta budu više', rekao je ministar.

Što se tiče opaske MMF-a protiv smanjenja poreza i dizanja plaća, Marić je rekao kako je 2016. krenuo u reformu s poreznim rasterećenjem koje je uspjelo, zbog čega je i MMF puno oprezniji. 'Efekti porezne reforme su vidljivi na različitim segmentima. MMF stavlja naglasak da sada, kada je porezna reforma zaokružena, treba maknuti fokus s tekuće potrošnje na kapitalnu potrošnju - na investicije', rekao je.

Upita planirali se restrukturiranje željeznica, Marić je rekao da je proračun donesen i da željeznice dobivaju tradicionalnu podršku, ali i 'kako svi skupa trebamo više'. Što će biti pak s dugovima zdravstvu i veledrogerijama:

'Država je u nekoliko navrata pokušala sanirati zdravstvo. Mi smo prva Vlada koja je financijskim injekcijama sanirala sustav bez povećanja javnog duga. Veća prihodovna strana može riješiti probleme u zdravstvu, ali da bi se održala situacija mora se pronaći model, ne dodatno kumuliranje dugova, a paralelno s time pokret prema smanjivanju i podmirivanju obveza', rekao je Marić.