JOŠ SE TRAGA ZA GRAFITEROM

Maloljetni Hrvat oštetio svjetiljke na spomeniku u Kninu

08.09.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Policija je uhitila maloljetnika hrvatske nacionalnosti koji je oštetio ukrasne svjetiljke na spomeniku Oluja 95. u Kninu. I dalje se traga za vandalom koji je uz spomenik ostavio grafite 'Ratko Mladić' i 'Srbija' te natpise s četiri ćirilična slova 'S', izvijestila je Hrvatska televizija

Novi spomenik hrvatske pobjede Oluja 95. oštećen je u noći s nedjelje na ponedjeljak. Spomenik je otkriven 4. kolovoza uoči obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje.

Na spomeniku na kninskom Trgu Ante Starčevića vandali su ćiriličnim slovima ispisali 'Ratko Mladić' i 'Srbija' te do njega četiri ćirilična slova 'S'. Slučaj je policiji prijavila Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Tvrđava Knin. Iz udruge su naveli kako su nepoznate osobe na spomeniku razbile i svjetiljke koje simboliziraju svijeće za poginule branitelje u Domovinskom ratu.

Osim toga, počupane su i ukrasne ručke na klupama postavljenim duž trga pa u toj udruzi smatraju da su spomenik Domovinskom ratu vandali željeli što više oštetiti. Udruga branitelja liječenih od PTSP-a Tvrđava Knin pozvala je sve mjerodavne institucije da osude taj vandalski čin, a policiju da učini sve kako bi se počinitelji što prije otkrili i odgovarali za to nedjelo.

Predsjednik udruge Mladen Milošević, podsjeća HRT, zaključio je kako neki ljudi nikada neće prihvatiti da je Domovinski rat dokinuo ideju o Velikoj Srbiji te će se i dalje tako iživljavati nad hrvatskim nacionalnim simbolima.

Spomenik je 4. kolovoza otkrilo šesnaestero djece simbolizirajući 16 godina od završetka vojno-redarstvene akcije Oluje. Spomenik hrvatske pobjede Oluja 95. u obliku je slova 'V', čime se simbolizira pobjeda u Domovinskom ratu i Oluji.